ОбществоРегионалниСамоков

Валентин Милушев: „Рехабилитацията на пътя Самоков – Дупница е плод на усилията на много хора“

Анна Манова

През април месец тази година бе направена първа копка на дългоочаквания и отлаган за рехабилитация близо 30 години път Самоков – Дупница. Състоянието на инфраструктурата бе силно компроментирана, предвид голямата натовареност с ежедневното преминаване на тежкотоварни автомобили.  Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Инвестицията отговаря на 26 мил. лв. Отсечката е разделена на два лота 27 и 28. Процедурата се проточи, заради обжалвания и избор изпълнител. Изпълнителите са Обединение „Клисура 2017“ и дружеството „Път Дупница – Самоков“ ДЗЗД.

В момента се извършва рехабилитация на пътя, която ще включва напълно нова настилка, маркировка, отводняване. Движението не е спряно, а само ограничено. Срокът за изпълнение е 15 месеца, което означава, че трябва да е готов до следващата есен.

Разговаряме с народния представител Валентин Милушев за довеждащата инфраструктура до Самоков, за рехабилитацията на част от пътищата в Общината и за неговата прогноза за изборите тази есен.

Г-н Милушев, срещаме се два месеца след първата копка на дългоочаквания ремонт на ключовия пътен участък Самоков – Дупница. Определихте тази тема като приоритетна с встъпването Ви като народен представител. Имате ли информация на какъв етап са дейностите по изграждането му?

По-голямата част от населението е запозната с предисторията. Обещания за ремонт на пътя има от повече от осем години. Успяхме с общи усилия доста хора да се постараем процедурата за изграждане на пътя Самоков – Дупница да се задвижи през последните две години. И най-накрая да бъде направена и първа копка този април. Пътят е разделен на два лота и две фирми работят по него. Срокът за изпълнение е 15 месеца, което означава, че до началото на следващата есен ще бъде готов. Говорим за изцяло нов път, с нова настилка, който ще свързва магистрала „Струма” със Самоков.

Пътувах скоро до Дупница и видях, че се работи. В определени участъци има светофарни устройства. Работи се основно, като по мое мнение първо се подобрява основата на самия път, за да може да издържи на сериозната натовареност основно от преминаващите тежкотоварни автомобили.  Те са и причината за по-бързото му рушене.

На по-късен етап ще се борим за подобряване на пътя към София, към Ихтиман и към Костенец. Тук също може да се отбележи, че само през последните две години са направени участъците Самоков – Боровец, Самоков – Доспей, пътят за Белчин, а в момента се работи по посока Самоков – Драгушиново – Злокучане.

Много хора разчетоха старта на ремонта на пътя Самоков – Дупница като предизборен ПР. Как ще отговорите на тези нападки?

Това е неоснователно, защото всяка година има някакъв вид избори. Първо президентски, преди две години се проведоха парламентарни, преди два месеца гласувахме за евровота, а тази есен предстоят избори за местна власт. Не трябва да се изпуска възможност да се започне дейност и нещо в нашата община да се подобри. Аз лично не съм доволен от начина, по който се използват парите от европроекти. Направеното се руши многократно и не разбирам какво точно се цели. Големите проблеми в Общината трябва да се решават с европейски средства, друг вариант – няма. Истината е, че парите от нашия бюджет не достигат.

Скептицизмът на хората по отношение на много теми със сигурност не е без основание. Това беше и причината доста самоковци да излязат на протести, свързани с лошото състояние на пътя Самоков – Дупница.

Задвижването на процедурата за изграждане на изцяло нов път е плод на екипната работа на много хора. В това число като се започне от министър Ангелкова, която лично пое ангажимент към мен и към Община Самоков за осъществяване на пътя. Аз като народен представител не само от Софийска област, а специално на Община Самоков, съм лично заинтересован довеждащите пътни артерии до нашия град и курорта и са единствения ни възможен начин за свързване с другите големи населени места да бъдат в по-добро и безопасно състояние. Това е от изключително значение за развитието на туристическия бранш и за икономическите интереси също.

Преди две години, когато бях избран за народен представител, няколко пъти съм подчертавал, че участъкът Самоков – Дупница ще бъде приоритет за мен, защото виждах как през годините само се обещава, а нищо не е направено в действителност. Около месец или два след встъпването ми в длъжност група самоковци излязоха на протест във връзка с лошото състояние на пътя. Аз го разчетох като сигнал, че трябваше на момента да съм се задействал, което няма как да стане в рамките на месец или два. Необходими са преговори, разговарял съм с министри, отправял съм питания от трибуната.

Важно е преди всичко да върнем доверието на хората. Старая се с работата ми през последните две години да върна доверието най-вече в управляващата партия. Откакто съм народен представител съм направил статистика какви средства са влезли в Община Самоков със съдействието на ПП ГЕРБ и Обединените патриоти. Сумата е 51 мил. лв. Не знам за друга такава голяма инвестиция през последните години. Пътят Самоков – Дупница е 27 мил. лв. Санирането на сгради е изцяло политика на ГЕРБ, там са над 17 мил. лв., отпуснати на Община Самоков с решение на Борисов.

Какво още трябва да се подобри в Общината по отношение на инфраструктурата?

Поставил съм си за цел свлачището в района на село Ковачевци. Това е другият горе-долу нормален път, който свързва Самоков със столицата. И не на последно място свлачищата в района на Боровец и Радуил. Ако постигна това през следващите две години ще бъда удовлетворен от работата ми. Иска ми се повече евро средства да се усвояват от Община Самоков. Имам впечатления от малките населени места, които посещавам и виждам, че нищо не се случва.

Това означава ли, че нямате амбиции да замените депутатското място с кметското?

Още не знаем коя кандидатура ще бъде издигната, има още време. Аз съм спортист, но не искам партията да участва на олимпийския принцип. Искам да направим резултат. Като бивш спортист моето желание е за победа.

И на финала каква е прогнозата Ви за местния вот. ГЕРБ ще се бори ли за повече позиции в ОбС?

Хората, които са запознати с програмите и кой какво действително работи, ще направят своята равносметка и съответно правилния избор. Прогнозите тук не са много трудни. Борбата ще се води между три основни политически сили – ГЕРБ, БСП и ДПС.

Моето желание е да вземем едно място повече в ОбС, в момента имаме шест представители. Ако са 7 ще бъде добър резултат, а ако са 8 – ще бъде отличен.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close