ПолитикаРегионалниСамоков

Валентин Милушев влиза в новия парламент. Ще има ли още самоковци?

„Самоков 365“

За сега Валентин Милушев е сигурният депутат от Самоков, който влиза от квотата на коалиция ГЕРБ – СДС в новия парламент. Дали ще има още някое лице предстои да разберем в идните дни.

Припомняме, че най-голямата община в Софийска област излъчи около 15 кандидати от различни партии и коалиции за новия парламент, които се борят за общо 8 мандата. Те са разпределени по следния начин – три мандата за ГЕРБ – СДС, партията на Слави Трифонов има два, Обединение „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън“ и БСП  са с по един мандат.

Валентин Милушев успя да събере 2263 преференции от вота на 11 юли. И убедително измести втората в листата Николина Ангелкова, която има 956 гласа в своя подкрепа. Това се повтаря като резултат от изборите на 4-ти април, когато Милушев имаше 2350 гласа от Общината и още над 2000 гласа от Софийска област, така общият брой негови преференции достигна над 4000. За сравнение тогава Ангелкова събра 533 гласа от Община Самоков. Милушев изпреварва и водача на листата Младен Маринов, който е успял да събере общо 2247 преференции. По този начин трите мандата се запълват от тях.  Коалиция ГЕРБ – СДС на изборите тази неделя събра 24 097 гласа от Софийска област и 3650 от Община Самоков. На изборите през пролетта за ГЕРБ – СДС гласуваха 36 788 души в Софийска област.  Коалицията поведе в Община Самоков като остави след себе си социалистите и новака на политическата сцена „Има такъв народ“.

Остава въпросът дали ще има още самоковци в редиците на 46 НС. Силно представяне направи и кандидатът на червените Михаил Михайлов. 34-годишният мъж успя да събере 1570 преференции. От протоколите на РИК се вижда, че е получил по-сериозна подкрепа от водача на листата Иван Ченчев, който има 1066 преференции. За социалистите на 4 април гласа си в Областта бяха дали  17 397, а сега са 13 662. БСП за България бележат спад в подкрепата. В Община Самоков за червените гласа си са дали 2 720 души.

Най-много гласове след Валентин Милушев и Михаил Михайлов събра Александър Методиев – Сали. Той има 1289 преференции. В Софийска област ДПС е на шеста позиция с 3873 гласа. За разлика от Община Самоков, където е на четвърто място след ГЕРБ – СДС, БСП, ИТН, с 1372 гласа. Припомняме, че на изборите през пролетта Методиев успя да събере най-много преференции за ДПС, тогава цифрата беше 2143 гласа в полза на Сали. Методиев се отказа от депутатското място като го отстъпи на водача Руслан Коларов. Обяснението, което Методиев тогава даде е, че очаква нови избори и не вижда перспектива да участва в състава на 45 НС.

Областният председател на ДСБ Васил Зашкев, който е част от Обединение „Демократична България“, събра 730 гласа в своя подкрепа. По този начин се нареди на втора позиция в листата след водача д-р. Александър Симидчиев. Той има реалния шанс да влезе в новия парламент ако Симидчиев, който участва и в листата на 25 МИР София град, влезе от там и освободи мандата. Обединението в синьо беляза ръст на подкрепа, въпреки слабата избирателна активност. За сравнение преди два месеца „Демократична България“ имаше  5 482 гласа в областта, а сега цифрата показва 7 034 гласа. В Община Самоков за ДБ са гласували  1180 човека.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close