Самоков

“Ваканция в библиотеката” приключи с весело детско парти

Анна Манова

Летните занимания от „Ваканция в библиотеката” приключиха на 18 август. В рамките на два месеца голяма част от самоковските деца имаха възможността да станат приятели на книгите. Библиотеката се превърна в предпочитано място, където деца от различни възрасти се срещаха помежду си, четяха книжки, играеха и се забавляваха. Това е най-лесният път те да заобичат това пространство и то за тях да бъде синоним на положителни емоции и нови знания.

Основната цел на заниманията от „Ваканция в библиотеката”, които се провеждат вече поредна година и станаха традиционни, е децата да заобичат книгите и да се научат колко е важно да си възпитан и добре образован човек. А за това, че е занимателно и интересно говори и рекордният брой посетители тази година – около 50 деца. Като възрастовата граница на младите читатели беше в доста широк диапазон. Най-малкият сред участниците в програмата беше 5-годишният Светлин Кьосев, който получи специална грамота. Той все още не може да чете, но  желание и ентусиазъм не му липсваха. На него книжки са му чели останалите по-големите деца, както и родителите му. Най-големият и почти постоянен участник е 18-годишната Виктория Чипова. И макар разликата във възрастта да е доста голяма, те всички са намерили нещо общо, нещо, което ги свързва – любовта и интереса към необятните светове, които предлагат книгите.

Заниманията приключиха с весела програма, в която децата показаха колко са талантливи. Те бяха подготвили по интересен и занимателен начин историята за „Житената питка”, пяха, танцуваха, разиграваха скечове, смяха се и бурно ръкопляскаха на всяка нова изява. Програмата продължи повече от час, като извън сценария също имаше участници, решили в дадения момент да се изявят. Децата показаха колко много обичат библиотеката и книгите. Те самите не искаха да се разделят. Всички получиха грамоти от клуб „Приятели на книгата” за участието си във „Ваканция в библиотеката”. От своя страна децата изразиха своето уважение и благодарност към двете библиотечни работнички Марлена Станоева и Маринела Станева като им подариха цветя и колаж от снимки, събиращ прекараните моменти заедно. Двете дами се просълзиха от милия и неочакван жест. Обещаха си нови срещи отново в библиотеката, сред цялото книжно богатство.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close