Общество

„Ваканция в библиотеката” – малки чудеса сред големия книжен свят

Зоя Станкова

Biblioteka (1)И това лято екипът на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” допринася с емоции, настроение и забавление за ваканцията на най-малките си читатели. Кой казва, че грижата за посетителите на обществено звено не е от значение, независимо от възраст, пол и всичко, за което се сети човек?!
Инициативата „Ваканция в библиотеката”, се доказа в годините, в които се провежда, като предпочитано лятно развлечение сред децата. Място и изживяване, което е популярно, желано и впллита в себе си, както усмивки и развлечения, така и много нови познания, книги, автори.

Дни след започването на летните занимания детските филиали на библиотеката са пълни със смях, приятелства, творчество.
Децата не просто изработват, рисуват, четат, пеят, а напротив – правят много повече – познават ценността на екипната работа, на словото, любовта към природата, всичко онова, което за тях е частица от многото скъпоценни камъчета, които ще събират и пъхат в сандъчетата с неизброими за тях богатства, докато растат.
Сред „разделите” на чудесата в библиотеката всяка седмица биват включени занимания: „Тайнството на библиотеката”, как да намерим сами книга във фонда на библиотеката, работа с електронни каталози, „В света на музиката ”,  „Забавното лятно четене”- книгите прочети, дневника попълни и таблета грабни, „Сръчни ръце”, арт ателие за приложно творчество, забавни и развлекателни игри, танци, пъзели, викторини, „Млад турист”  – с книга сред природата, „Културни маршрути“ – запознаване с историята и природните забележителности на Самоковския край и други разнообразни и събуждащи интереса и въображението на децата занимания.
И докато децата създават своите малки чудеса, докато творят и четат със сърцата си и гледат света, чрез тях, библиотечните служители създават за тях един вълшебен свят, един различен свят, един свят, който им дава безкрайността на възможностите, на мечтите, на мислите и на въображението.

Книгата е един необятен свят, както и децата са един необятен свят, безкрайности, които имат нужда от грижа, внимание, любов във всеки един момент, във всяко едно време.
А най-точната оценка в дневника на живота и за делата на човек може да напише само едно дете – чисто, искрено, неподправено, затова екипът на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” може да се гордее с шестиците, които всекидневно се вписват за тях от малчуганите.

***
Напомняме, че малките читатели на възраст от 6 до 14 години ще могат да преживеят една различна ваканция в Детския отдел и филиалите в IV квартал и „Самоково” на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”Заниманията се провеждат на групи – сутрин от 10:00 до 12:00 часа – деца от 6 годишни до 3 клас и след обяд от 14:00 до 16:00 часа – от 4 до 7 клас.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close