Общество

Ваканция в библиотеката или сбъдване на малки вълшебства в дните

Зоя Станкова

Няма да спра да твърдя, че библиотеката е слънчев лъч „гледащ наобратно“, попаднал на земята и обърнал поглед нагоре към безкрая на чудните книжни светове, изрисуван от множество автори по белите страници, към мечти, идеали, усмивки или сълзи, към различното и еднаквото, представени по разностранни начини.

Един „обърнат” свят, все още с много дадености и непознаващ липсите на човешкото у хората, липсите на парченца свят в света…
Именно онези надеждни и идеалистични светове, обърнати към доброто и красивото разкрива за своите най-малки посетители „Ваканция в библиотеката“, която за поредна година се наложи като предпочитаното детско занимание в летните горещини.
И това лято екипът на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” допринася с емоции, настроение и забавление за почивните дни на най-малките си читатели, чрез разнородни занимания и инициативи.
Сред „разделите на чудесата” в библиотеката всяка седмица биват включени познати вече, а и нови занимания като: „Тайнството на библиотеката” – как да намерим сами книга във фонда на библиотеката и работа с електронни каталози; „Активни потребители ” – финансова грамотност за деца; „Забавното лятно четене” – книгите прочети, дневника попълни и таблета грабни; „Сръчни ръце” – арт ателие за приложно творчество; забавни и развлекателни игри; „Зелена идея – еко лято” – екологично образование; „Географски и културни маршрути“ – запознаване с историята, природните и културни забележителности на държавите по света и на Самоковския край, и любимото занимание: „Да играем и да готвим“, което се провежда единствено във филиала в IV квартал.
Малките читатели и създатели изпълват дните си с четене на любими книжки, музикални занимания, артистични занимания, срещи с млади автори, опознаване на природата и родния край, чрез занимания и разходки на открито, множество игри и рисунки, направа на най-различни колажи и фигурки от хартия, пластмаса, пластелин, учат се също как да използват парите си и много други.
А на фона на всичко това, докато децата сътворяват своите малки чудеса, докато творят и четат със сърцата си и гледат света,
библиотечните служители създават за най-малките членове на обществото един вълшебен свят, един различен свят, един свят, който им дава безкрайността на възможностите, на мечтите, на мислите и на въображението.

Заниманията се провеждат в Детския отдел и филиалите в IV квартал и „Самоково“ от 19 юни до 18 август 2017 г., всеки ден от 10.00 до 12.00 и от 14.00 до 16.00 часа, а възрастовата група, която обхващат е 6-14 години. А част  от необходимите за тях материали се закупуват от родителите по списък.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close