ОбществоРегионални

„Бялата порта на Рила” разтвори за 15-ти път врати за песента

Анелия Балабанова

„…Бялата порта ти си на Рила, бялата порта на любовта” – тези думи прозвучаха многократно в събота /18-ти август/. Планинари и любители на туристическата песен от близо и далеч събра традиционният фестивал, включен в проявите за празника на Самоков. Неговото 15-то издание се проведе на новопостроената открита сцена в Туристическата градина.

Началото поставиха символичните домакини – самоковският хор на ветераните-туристи при ТД „Рилски турист”. Бурни аплодисменти сред публиката предизвика появата на диригента и доайен на българската планинарска песен –  Борис Стрински. „Вие сте част от вдъхновението да създаваме места като тази открита сцена” – заяви кметът Вл. Георгиев в приветствените си думи към хористите и в знак на почит и признателност поднесе поздравителен адрес на маестро Стрински. Самоковските певци от Хора на ветераните-туристи се готвят за своя половинвековен юбилей, което обещава да се превърне в едно от знаменателните събития през есента. Към поздравленията се присъедини и Николай Добрев – почетен председател на ТД „Еделвайс” – София. Той връчи картина с еделвайс на организаторите от Община Самоков за провеждането на фестивала.

На сцената в Туристическата градина се изявиха певчески групи от Благоевград, Кюстендил, Асеновград, Петрич и др. Всеки един от съставите си тръгна с плакет за достойното си представяне. Публиката възторжено приветстваше изпълнителите, които бяха най-яркото доказателство, че за песента няма възраст. Тя отеква надлъж и шир в прегръдките на планината. А красавицата Рила е толкова гостоприемна – и зима, и лято тя приканва с очарованието си желаещите да попаднат в нейните обятия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close