ОбществоРегионалниСамоков

Бягство от реалността чрез платната на талантливи художници в пилотното издание на „Фестивал на картината“  

Анна Манова

Първото издание на „Фестивал на картината“ в Самоков бе открито на 22 април. Форматът успя да събере на едно място творци, родени или свързани с града, както и няколко гостуващи.

Приятно усещане за сетивата и щипка свежест внесоха всички участници с платната си. А присъстващите бяха поканени на едно пътешествие, бягство от реалността, за което не е необходимо да имаш антигенен тест, а само свобода на въображението. Точно тази освободеност, която дава изкуството както на своя творец, така и на неговия адресат. За да бъде напълно завършено усещането то бе допълнено с приятни изпълнения на пиано от талантливата самоковка Диляна Христова. Тя се погрижи също за представянето на формата и участниците в него.

„Искам да благодаря на човека, който подписа тази инициатива – Танер. Благодарение на неговата идея и неуморен труд това събитие се осъществи. Аз обичам да повтарям една мисъл – „Животът е едно голямо платно и трябва да нахвърляте върху него всички цветове, които можете“. Това са направили нашите участници тук в много различни стилове. Изкуството няма за цел да бъде да видяно, има за цел да бъде усетено. Всички ние складираме в своето подсъзнание картини от обществената какафония. Знаем колко екстравагантно е времето напоследък и освен хубави чувства и гледки, в нас се складират много стрес и неувереност. Единственият начин да установим хармония в хаоса, това е да се обърнем към изкуството!“, подчерта Диляна Христова.

В пилотното издание на „Фестивал на картината“ се включиха Красимира Дренска, Иван Петров, Ани Белемезова, Милена Попова, Мариян Гюров, Атанаска Сели, Кирил Симчев, Христина Лобутова, Христина Лобутова, Иван Шуманов, Володя Казаков. А гостуващи – Петра Добревска, Лили Сотирова, Меглена Божанова, Кристина Ляхтова, Наталия Димитрова, Симона Босилкова. Всички те получиха от кмета на Самоков Владимир Георгиев грамота за участие. Организаторът Танер Мерт получи от градоначалника плакет.

„Много се радвам, че това събитие се състоя. Не очаквах толкова хора да дойдат“, каза развълнувано организаторът Мерт, който сподели, че до последната минута е редил  картините, които ще останат в галерията до 10 май.  Посетителите имат възможност да гласуват за най-хубава картина, като нейният автор ще получи парична награда.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close