ОбществоРегионалниСамоков

Бягайте змии и гущери, утре иде Благовец!

„Самоков 365”

Православната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Преданието разказва, че на 25 март Дева Мария разбрала, че тя е избраницата да роди Божия син.

Българите наричат празника още “Благовец” или “половин Великден”. Вечерта преди празника се гонят злите сили със звучно удряне по метални предмети. Това действие обикновено е съпроводено със звучното наричане – „Бягайте змии и гущери, утре иде Благовец“. Единствено в нашия край се спазва обичаят за търкулване на сладка питка по някоя поляна – за да е приятна полската работа през лятото, за здраве и берекет през годината. Самоковци обикновено правят това на Ридо, където се събират на големи групи и допълнително се създава празнично настроение.

Народното поверие гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Въз основа на народната етимология на названието на празника Благовец – благо, сладко се смята, че всяка рана зараства на този ден много бързо. Затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци. Животновъдите дамгосват стадата си и правят резки на ушите на животните, за да могат да ги разпознават.

Макар да е във Великия пост, поради своята голяма празничност, по изключение може да се яде риба, за това обикновено тя присъства на трапезата. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ като коприва, спанак, лапад и др. Пече се пита, която намазана с мед, се раздавала на съседи и близки. На този ден празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина и др.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close