Самоков

Бъчварова отговори, че няма да се настаняват мигранти в Самоков. Самоковци не вярват

Анна Манова

protest-22

Напрежението около миграционните потоци продължават. Тази сутрин в Самоков пред долното поделение се бяха събрали група хора, недоволни от витаещите във въздуха – от близо две седмици – слухове за настаняване на мигранти в града. И правени огледи на обекти в и около Самоков. Основните притеснения на излезлите самоковци бяха за собствената сигурност на хората в Самоков и разваляне на поминъка, заради високата безработица на местно ниво.  Хора са категорични в становището си, че не желаят настаняване на мигранти по никакъв повод в града. „Поделението е светиня и то трябва да се използва не като бежански лагер, а като музей на бойната слава”, каза бивш военен от Самоков. “Искаме да бъде отменено постановление 208 от 12 август за интеграция на мигранти в България. Категорично ще заявим, че не желаем мигранти в града ни. В момента тече подписка. Готови сме периодично да излизаме и да протестираме, ако няма отзвук”, уточнява организаторът на протеста Рени Мутафчийска.

Във връзка с тези притеснения депутатите от София област – Корнелия Нинова и Радослав Стойчев отправиха питане към министър Бъчварова на парламентарен контрол на 30 септември 2016г. Тя е направила писмен отговор, който е от 5 октомври 2016 година. В него министърът отговаря: „За настаняване на лица, потърсили закрила на територията на страната през месец септември и месец октомври 2015 г. са извършени огледи на терени, посочени от Министерство на отбраната. По горния повод е извършен оглед през посочения период на бивш казармен район в Самоков”. В отговора Бъчварова завършва с това, че не се предвижда изграждане на центрове за настаняване, намиращи се на територията на Самоков и София област.

Веднага след разпространението на отговора в публичното пространство се завихри дебат, който определено е изразяване на всеобщо недоволство на самоковци от написаното в него и съмнения около истинността му.

„Аз не виждам отговор на питането дали са правени огледи през 2016 г.,

нито пък думите “не се предвижда” носят яснота дали е сигурно”, отговори пред „Самоков 365” Рени Мутафчийска. Подписката, създадена във връзка с бъдещия протест на 9 октомври /неделя/ от 11:00 часа на площада в Самоков, вече има около 600 подписали се.  Желанието на организаторите е да се даде повече гласност и да излязат повече хора, които да изразят своята гражданска позиция тази неделя.

 

 

 

Related Articles

One Comment

  1. Самоков 365 определено днес те получили разрешение от господин Немов за нещо по така!И вие 365 се продадохте на БСП ! Този път окончателно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close