Култура

Българското оживя в Копривщица

Festival1 (1)Димитрина Божилова

Само за един месец два върха в българското народно творчество привлякоха хиляди млади и стари, деца, сродени с нашия фолклор да пропътуват стотици километри и да се срещнат в името на българщината. Рожен и Копривщица не бяха забравени за няколко години. Просто времето го наложи, но добре, че се намериха едни истински българи да върнат колелото назад, да наберат скорост и да направят това, което зарадва целия български народ. Бях и на Рожен, бях и в Копривщица.

Поляните на Родопа и на Стара планина станаха сцена, на която проявиха своя песенен, танцов и музикален талант хиляди самодейци. Заедно с тях, опънали маси своя майсторлък показаха творчески сдружения и отделни художници, тъкачи, дърворезбари, плетачи, грънчари и много други таланти.

В жаркия августовски ден пристигаме в Копривщица. Сцените са седем и са разположени по цялото протежение на местността Войводенец. Самоковци и състави от София област сме на сцена 1. Фаталните 13 наши състави не попречиха те да покажат истински професионализъм. Песни от баби и прабаби, пети някога по седенки, мегдани, на сватби и по всякакви ритуали за дъжд, за жътва, за Лазарница. Такива песни пяха клисурки, белчинки, Широки дол, Райово, Радуил, Мала църква, Рельово, Злокучане, Бели Искър, Ярлово, Горни Окол.

Своя обичай – „Бричене на младожена”, заедно с много песни, хора и наричания показаха от Говедарци. Подобен ритуал по сватби „Забулване на невестата” изиграха Момчил и неговите баби от с. Алино. Журито отличи с грамоти за участие всички, но даде пропуск за участие в Националното радио на ЖФГ „Здравец” и ЖФГ „Детелина” от с. Радуил, ЖФГ „Околийка” – Горни Окол, Рельово, Широки дол, Злокучане, Мала църква, Алино.

Те слязоха долу в Копривщица и след записите пообиколиха сергиите. Там на една от сцените пяха само за развлечение на домакини и гости, без класиране, Шишмановските баби от читалище „Младост” – Самоков. Групи от чужденци се надпреварваха да се снимат с тях. Една от масите беше територия за изява на Стефан Дойчинов с неговите картини  и дърворезби. След самоковските състави на сцената се изявиха много състави от Софийска област – Габра, Огняново, Миланово, Реброво, Вл.Тричков, Ихтиман, Вакарел, Елин Пелин, Мусачево, Григорево, Лесново и др. Много добро беше участието на самодейците от Момин проход. Кукерите изгониха лошотията, пеперудите играха и призоваваха дъжда, пяха и играха от сърце.

Лазарките от с. Церово играха на стопаните и благопожелаваха богатство и берекет. Баба-баячка от свогенското село Миланово излекува болна жена с баене. 75-годишният Пенко Захариев от Лакатник показа, че и на едно обикновено крушово дърво могат да се изсвирят хора и песни. Искаше ми се да постоя и пред другите сцени, защото такова богатство не е за изпускане, освен това е без пари. Иска само много любов, всеотдайност и желание, което притежават всички тези хора, прекосили Добруджа, Тракия, Софийското поле, поляни и реки, за да се изкачат на „космически височини”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close