ПолитикаРегионални

Българската десница, след изборите накъде…?

Анелия Балабанова

20161114_110713Какъв път ще поеме Българската десница след изборите за президент и оставката на правителството? Това е само един от многобройните въпроси, витаещи в публичното пространство, след като резултатите от вота станаха факт.

Търканията между партиите от Реформаторския блок както на национално ниво, така и по места, не са тайна за никого. На този етап е трудно да се каже до какво биха могли да доведат. С оглед на сложната политическа обстановка едва ли някой би се наел да дава прогнози. Факт е, че още в зародиша си идеята за консолидация на ориентираните към дясното политическо пространство хора спечели доста привърженици. Резултатите не закъсняха и след последните парламентарни избори партиите от Блока се превърнаха в част от управляващото мнозинство, начело на държавното кормило. През декември миналата година една от тях  – Демократи за силна България сне доверието си от кабинета, а поводът беше неуспялата съдебна реформа. Като цяло комуникацията между отделните политически субекти в и извън РБ се оказа доста сложна. Стремежът обаче беше той да запази единството си като залог за запазване стабилността на страната.

Ще продължи ли тази линия и след изборите или на хоризонта се задават нови политически проекти? Васил Зашкев – председател на Демократи за силна България – Самоков и настоящ общински съветник от РБ, представя своята гледна точка на събитията от последните дни.  

Какво да очакваме след избора на ген. Румен Радев за президент и какви ще бъдат последиците след оставката на правителството?

В няколко посоки може да бъде разглеждан резултатът на Румен Радев. Преди всичко за мен това е един протестен вот срещу ГЕРБ. Много от хората излязоха и гласуваха срещу Цачева, а не толкова за генерала. Разбира се, не искам да подценявам личната му харизма и успех. Здравите структури на БСП и тяхната работа – също. Основната причина Цачева да загуби с такъв драстичен резултат беше обвързаността на президентските избори с оставката на Борисов и голяма част от избирателите гласуваха срещу него.

Виждаме, че доста време държавата се управлява от хора, без основни базови познания. Както и това, че има случайни личности в политиката, които са там, ръководейки се от личното „Аз”. Много време Борисов заявяваше, че всичко в държавата зависи от него, за да видим в последните дни преди втория тур една нова тактика, един „смирен” лидер, който се опитваше да обърне резултата. Само че българският народ явно иска промяна и видя такава в Румен Радев – нова фигура, която не е обвързана с т.нар. политическо статукво.

България с президент, но без действащ кабинет. Какъв сценарий се задава?

Ако ГЕРБ загуби едни парламентарни избори, твърде вероятно е партията да тръгне по спиралата надолу. Ако погледнем по места преобладават хора, преминали през много политически партии и винаги около тези на власт, за да са близо до трапезата. Важно е оттук нататък как ще бъде конструирана политическата система, по какъв начин ще се проведат следващите парламентарни избори и каква ще е съдбата на проведения референдум. При всички случаи въпросите от допитването ще влияят сериозно върху конструирането на бъдещата политическа система на България. Чувствайки страх да не ги обвинят, че са против референдума, основните партии не обясниха същността на въпросите. Според мен те са до голяма степен популистки и няма да доведат до нищо добро. Много от хората не разбират какво означава чисто мажоритарен вот. Мислят си, че задължителното гласуване и намалените субсидии на партиите ще бъдат някаква панацея. Напротив, ще доведат до повече проблеми. Вие виждате, че по закон има задължително гласуване, а същевременно правим референдум за това. Абсолютен парадокс. Ако помислим и в момента има една удачна система, в която е добре застъпен мажоритарният елемент.  Избирателите спокойно биха могли да пренаредят партийните листи с преференциите.

Каква ще бъде съдбата на десницата?

Това е изключително значим въпрос и не толкова за самата десница, а за България. Добре е да има силна десница, силна левица с идеи, кадри и виждания за развитието на България. Много е важно интелектуалците – хората, заявявали през годините, че са част от десницата отново да бъдат припознати. Важно е какво лице ще извади десницата. Според мен Демократи за силна България /ДСБ/ можеше да бъде генераторът за създаване на истинска десница – на идеи и хора с кауза. Ще ви дам един пример. ДСБ имаше виждане относно съдебната реформа и миналата година на 12-ти декември напусна властта. Заяви, че след като не се изпълняват основни приоритети, набелязани в програмата на правителството, тя не може да бъде съучастник в това.

Най-големият проблем в българската политическа действителност е чувството за липса на справедливост у хората. Това се поражда от липсата на работеща съдебна система. Ако приемем, че това е едно от най-слабите звена в структурите на българската държава, аз си мисля и в никакъв случай не откривам топлата вода, че прокуратурата е най-слабата част с нейната липса на отчетност и контрол. Новоизбраният президент Радев заяви в нощта на изборите това, което ДСБ искаше в продължение на много време – румънския модел, справедливост и контрол. Смятам че ще има силна десница в България и такава е необходима, за да има нормално структурирана политическа система.

Да очакваме ли нов десен политически проект, за какъвто вече има индикации?

Председателят на Демократи за силна България – Радан Кънев заяви намеренията, които не са от сега. Реформаторският блок още от самото начало не функционираше добре както на национално ниво, така и по места. Искрено се надявам, че ще бъде намерен пътят за консолидиране на всички дясно мислещи хора, които да имат своето политическо представителство. Пример за това са последните президентски избори. С много мъки и битки ДСБ наложи Реформаторският блок да има свой кандидат. Почти всички останали партии искаха автоматично да застанат зад кандидата на ГЕРБ, без дори да им бъде казано кой ще е той. Това беше в някаква степен извоювана победа на здравия разум.

Вашата прогноза – какъв ще е съставът на следващото Народно събрание?

Изборите са част от демократичното функциониране на една държава. Аз не мисля, че ще спре въздухът и водата без Борисов. Имало е преди него, ще има и след него. В крайна сметка суверенът – народът ще реши кой и как да управлява. Ситуацията, в която се намираме наистина не е много добре да има нестабилност. Но държавата е обречена на нестабилност от самия Борисов, който обвърза президентските избори с парламента и изпълнителната власт. Никой не го караше да прави това.

Трудно ми е да дам прогнози относно състава на следващото Народно събрание. Виждате, че има едно преструктуриране на политическото пространство и вероятни нови проекти. Не е изключено да участва и Слави Трифонов, Марешки. Да видим как ще тръгнат т.нар. Обединени патриоти и ще продължат ли да съществуват заедно. Важно е и какъв нов проект ще се очертае около Демократи за силна България, защото мисля че това ще бъде генераторът на политически идеи, които да водят до развитие на страната ни. ДСБ остана най-яркият наследник на правителството и идеите на ОДС, които наложиха съвременното развитие на България като част от Европейския съюз и НАТО.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close