Политика

“България има нужда от дясно-центристко правителство, което да стимулира бизнеса и инвестициите”

d. delchev samokov 365Мария Галчева

Димитър Делчев е единственият от листата на Реформаторския блок, който успя да влезе от 26 МИР. Въпреки че не е самоковец, той е доказвал в продължение на няколко години, че живо се интересува от проблемите на нашия град. Областта е голяма – факт, но Самоков пък е най-големият град в нея и заслужено питаме избраните народни представители какви са бъдещите им ангажименти към него. Вижте подробностите.

С оглед на отминалите избори, как ще коментирате протеклия вот?

Кампанията и избирателната активност на последните избори доказаха, че доверието в политиците е ниско. В мнозинството си, хората не вярват, че тяхното положение може да се подобри, ако управлява една или друга партия. Това е провал на управленията досега. Но това е и общ провал, защото колкото по-малко хора отиват до урните по убеждение, толкова по-голямо е значението на купения и контролиран вот. Намираме се в затворен дяволски кръг.

Реформаторският блок сме си поставили задача да се опитаме да намерим изход от този порочен цикъл. Нашите народни представители и експертите ни в правителството ще бъдат активни и ще имат важната задача да реформират поверените им сектори. Целта е хората да видят разликата. Доколкото това е възможно на този етап, разбира се, с оглед на тежестта ни в Парламента след последните избори.

Оценката ни за резултата на РБ е добра. Мисля, че можехме да се представим и много по-добре, но не ни стигна време и организационни усилия. Растем и се учим.

Смятате ли, че при тази конфигурация в НС, ще се формира правителство?

Не е важно само да се състави правителство, а то да бъде стабилно. За да е такова, то трябва да почива на ясна и конкретна реформаторска програма. Подчертавам думата „реформаторска“, защото искам категорично да се разгранича от управлението на БСП и ДПС, което беше безидейно, като едно типично социалистическо управление. България има нужда от дясно-центристко правителство, което да стимулира бизнеса и инвестициите и в същото време да започне дълго отлаганите реформи в съдебната система, образование и здравеопазването.

Тежестта за съставяне на правителство в момента е върху раменете на ГЕРБ като най-голяма партия. Те трябва да разберат от една страна, че неспособността да формират правителство за втори път ще бъде техният най-голям провал, а от друга да преценят правилно подкрепата, заявявана от ДПС, БСП и разни популисти, като опит за запазване на статуквото, т.е. далаверите. Големият въпрос е ГЕРБ това ли искат или желаят България да се развива.

Вие за себе си в кой ресор бихте се чувствали най-полезен в НС?

Аз съм юрист с практика в писането на закони, от което следва, че бих бил полезен почти навсякъде. Но ако трябва да съм по-конкретен, имам опит в регионалното развитие, транспорта и туризма. Законодателството и в трите сектора е специфично и трябва експертност, за да има добри резултати от работата ни.

Да поговорим конкретно за областта и за Самоков. Без значение управляващи или опозиция – някъде ще насочите усилията си?

Беззаконието е проблем, който съществува в цялата област. Обръщам особено внимание на битовите кражби, защото те тормозят хората ежедневно. Скоро прочетох, че някой краде тухли от оградата на детска градина „Пролет“ в Самоков. Абсурдно е да се случват такива дребни кражби в продължителен период от време и държавата да не може да се справи. Същото важи и за незаконната сеч.

Мисля, че има смисъл да насоча усилията си към това институциите в областта да работят по-добре. Когато има престъпление, МВР и прокуратурата трябва да предприемат мерки. Когато даден път се разрушава, Агенция Пътна Инфраструктура или общината трябва да го ремонтира. В крайна сметка, това е причината всички ние да плащаме данъци.

Накрая, тази събота смятам да подкрепя една добра инициатива на самоковци, свързана със залесяването на междублоковото пространство в кв. Самоково. Посаждането на дърво е символен акт, който отразява разбирането, че човек трябва с действията си да гради, а след това да има търпение да изчака плодовете на това, което е посял.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close