ОбществоРегионални

„Бъди човек” ще зарадва нуждаещи се в Самоков и тази Коледа

Анна Манова

За четвърта поредна година Самоков ще бъде част от националната кампания „Бъди човек”. Тя се случва в нашия град благодарение на инициативния млад самоковец Радослав Христов. Той подкрепя кампанията от самото начало и я пренася успешно в родния си град. За това, че има успех говорят множеството пакети раздадени през изминалите години в града и селата. Само за 2016 година по Коледа бяха зарадвани над 300 домакинства. Тази кампания се провежда и за Великден, със същата успеваемост. Не без основание може да се каже, че като цяло е най-успешната и устойчива в страната. Стартирайки преди няколко години инициативата „Бъди човек” намира доброволци в над 50 града в България. Около 5 години по-късно броят им значително е намалял и в момента се провежда в около 5 града. Един от тях е Самоков.

Националната кампания „Бъди човек” е обърната към самотни възрастни хора, пенсионери с ниски доходи и лица, изпаднали в тежко социално положение. Основната цел на благородната инициатива е да подари надежда на онези хора, които най-много имат нужда от нея и заедно с това да предостави усещането за истинска Коледа с почти всички елементи, присъстващи на трапезата й. Акцентът е поставен върху закупуването на необходимите за празника хранителни продукти от първа необходимост, които са направени под формата на пакети. Не се събират суми. Ако искате да дарите пари, по-добрият вариант е да ги обърнете в продукти.

Всяка година по Коледа в кампанията се включват голяма група самоковски доброволци, които подкрепят както инициативата, така и самия организатор. Подготовката започва месец по-рано. За Радослав Христов това не е само благотворителна акция, във времето това се е превърнало в лична мисия. А хората, които са посетени и изненадани предходни години го очакват с нетърпение. „Желанието ми е да зарадваме възможно повече хора, които живеят на ръба на оцеляването. И всъщност нашият пакет с хранителни продукти е малкият лъч надежда непосредствено преди празника, това е нашата мисъл за тях. Хората, които сме посетили преди със сигурност ни очакват и тази година. Не искам да ги разочаровам. Около 30 души се свързаха с мен и изявиха желание да участват в благородната кауза. Не се изисква много – само желание и човечност”, сподели инициаторът.

Христов е подготвил помещението от миналата година. В него ще се съхраняват събраните продукти.  То се намира на 3 ет. в зала „Арена”. Събирането на продуктите ще бъде на 18.12 и 19.12.17 г. /понеделник и вторник/ и ще бъдат раздадени на 20.12 и 21.12.17г. /сряда и четвъртък/.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close