ОбществоРегионалниСамоков

„Бъди човек“ и тази Коледа

Анна Манова

Националната благотворителна кампания „Бъди човек“ има свои дом в Самоков вече шест години. Това е една от инициативите, която бележи най-голям успех и устойчивост във времето. Тя е спечелила доверието на множество хора, които на драго сърце се включват почти всяка година.  

И тази Коледа местни доброволци се захващат с благородното начинание да осигурят необходимото за трапезата на социално слаби хора на територията на Община Самоков по време на най-светлите християнски празници. През всичките тези години основен инициатор на „Бъди човек“ е самоковецът Радослав Христов, подкрепен от сериозна група близки приятели. Тази година те застават с лицата си като за целта са заснели клип, с които всеки обяснява какво е за него тази кампания и приканва другите да се включат. Целта им е веригата на „предай нататък добро“ да не бъде прекъсвана, защото само тогава ще има резултати. А желанието им е да се помогне на възможно повече хора, които да усетят, че някой е помислил за тях. Добротворците не събират средства, а базисни и трайни хранителни продукти, които след това опаковат грижливо в пакети, които самите те отнасят лично на нуждаещите се в града и селата. За втора Коледа към тях ще се включи познатото лице от малкия екран – младата актриса Луиза Григорова.

Кампанията „Бъди човек“ се разраства всяка година и все повече хора я припознават като своя лична кауза и възможност да протегнат ръка на човек в нужда. От друга страна лицата, до които стига тази протегната ръка, очакват своите благодетели всеки път около Великден и Коледа с надежда и блага дума. В началото Радослав и двама – трима приятели спонтанно решават да напазаруват около Коледа на няколко познати в затруднено положение. Така през 2015 година, с по-голяма група доброволци, успяват да направят и раздадат 250 пакета, през 2016 са 290, през 2017 броят на зарадваните домакинства е 400, а миналата Коледа е своеобразен рекордьор с над 650 раздадени пакета.

„Всяка година се надявам кампанията да бъде по-успешна от предходната. Истината е, че около Коледа хората стават по-отворени за добри дела. Надявам се и тази година да успеем да стигнем до повече хора. „Бъди човек“ е инициатива, която се провежда на територията на цялата страна. Призовавам всеки, които има желание да се включи да го направи и да се свърже с мен. Нека в най-студените дни и в най-мрачните нощи да протегнем ръка на човек в нужда. Просто е. Не можем да помогнем на всички, но всеки може да помогне на някого“, казва Христов.

Събирането на хранителните продукти ще бъде в дните 18.12 – 20.12 /сряда, четвъртък и петък/ от 13:00 до 19:00 часа на 2 етаж в спортна зала „Арена“. Разнасянето до домовете на социално слабите лица, пенсионери и хора в нужда ще се осъществи няколко дни преди Бъдни вечер – 21 декември. Всеки, който има желание да се включи може да пише във фейсбук страницата „Бъди човек – Самоков” или директно на организатора Радослав Христов.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close