Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

„Бъди човек” и за този Великден

Анна Манова

Идва време за поредната благотворителна кампания „Бъди човек”, която се утвърди като една от най-успешните доброволчески инициативи не само в Самоков, но и в цялата страна.

„Бъди човек” се превърна в традиция, а Великденската кампания се провежда за пета поредна година. Тя е пример за това, че доброто може да бъде обединителна сила без значение от възраст и пол. Защото хората, които вярват в нейния замисъл и я подкрепят всеки изминал път се множат. Това е причината тя да дава такива добри резултати. Само за сравнение през 2017 година бяха раздадени 270 пакета на нуждаещи се в Самоков и селата. Миналата година броят на пакетите достигна 350, което превърна великденската кампания в рекордьор до този момент, дори в сравнение с тази за Коледа.

Идеята на „Бъди човек” е доста проста  – да се подари радост на самотни възрастни и социално слаби хора като им се осигурят хранителни продукти от най-належаща необходимост. Благотворителната акция не цели събиране на средства, а закупуване на базисни хранителни продукти – ориз, олио, брашно, боб, леща, захар, лютеница, консерви и традиционното за празника – козунаци. Те се оформят в пакети,  които достигат лично до домовете на нуждаещите се. Тези, които не могат да се включат в пазаруването и набавянето на основните неща, могат да помогнат с превоз. По думите на инициатора младия самоковец Радослав Христов доброволците сами го намират и се организират покрай Коледа и Великден. В кампанията се включват и много негови приятели. От друга страна социално слабите хора, живеещи на ръба на оцеляването, ги чакат с надежда всяка кампания. И макар еднократна тази помощ им показва, че някой се е сетил за тях.

Тазгодишната кампания ще се проведе между 22-24 април. Събирането на продуктите отново ще бъде както до сега в една от стаите в спортна зала „Арена”. Всеки, който иска да се включи може да го направи като пише във фейсбук страницата на „Бъди човек – Самоков”, свърже се лично с Радослав Христов или с редакцията на вестник „Самоков 365”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close