Регионални

Бъдещето на СПА и УЕЛНЕС услугите в района

/тема с продължение/

img_19710227_035356Всеки от нас, слушайки за балнеология, рехабилитация и възстановяване, асоциира думите с нещо, хем медицинско, хем природно, естествено. Човек след като е поел с раждането си тежкото бреме – да се движи, да работи, да поема стрес и напрежение от всякакъв характер, е крайно естествено да търси и намира компенсаторен механизъм да се възстанови, оздрави и укрепи така, че да бъде готов за следващите житейски предизвикателства. Ако това не се получи следват деформациите – като физика, душевност, психика, човечност, настроение, тонус.

„Обичай ближния” – това послание от древността ни възпитава в доброта, човечност, позитивизъм, любов, взаимопомощ. Към това, смятам, изцяло се е посветила и природата, предлагайки на човека богата палитра от естествени методи за подобряване на кондицията, здравния статус и самоусъвършенстване. Като самоковец винаги съм бил респектиран от многото минерални извори, обградили великата Рила, и със съжаление съм констатирал, че в самия град липсва такова природно благо. И все пак Белчин, Сапарево, Костенец, Долна баня, Панчарево, Пчелин, Момин проход са само на 40-50 км. от града ни. Самоков няма море, няма и чернозем, но има куп други богатства – кристална планинска вода, чист планински въздух, които в забързания си живот не забелязваме и са недооценени.

Човешкият интелект е превъзхождал останалите живи твари с потенциала си да преценява и реализира възможностите, които средата му предлага. Адаптацията и като цяло умението за приспособимост и оцеляване, са довели до развитие на мозъка, за сметка на инстинктите. Днес това трябва да е най-големият капитал, но дали е така в действителност?

Безспорно, преди много векове, топлите минерални води са били спасение за воините и начин за подобряване качеството на живот на богатите. Римляните са типичен пример за това. Точно те са развили в нашия район балнеологията, още по време на тяхното владичество на Балканите. При турското нашествие също са били благодат, от който мюсюлманите са се ползвали до насита. Древногръцкият лекар Гален е определил три състояния на човешкото здраве – здрав, болен, МС. Третото – наречено „междинно състояние”, днес е приоритет на балнеологията и има за цел да обхваща всички етапи, между здравето и болестта. И ако в България реално са се ползвали тези услуги на балнеологията малко над 50 000 за тази година, то в ЕС цифрата е над 44 000 000 души, за което годишно държавите в ЕС отделят 240 млрд. евро, или 2% от годишния брутен продукт на ЕС. С най-добри практики се изявяват държави като Франция, Германия, Холандия, а много ефективни са Австрия, Дания, Финландия, Норвегия.

Как стоят нещата при българина? Висок процент на рискови фактори, ниска здравна култура, неправилен начин на живот, лошо хранене, стрес водят до много голям дял на хората с продължително протичащи заболявания като едни от водещите са мускулно-скелетните нарушения. Проблемите обхващат все по млади хора.

Какъв е изходът?

Природните видове лечения, вкл. и тези с акцент водни процедури с минерална вода, в комбинация с хранителен режим и диететика лекуват опорно-двигателния апарат, ендокринната система, нервната система, гинекологични проблеми, сърдечно-съдовите болести, интоксикации, онкологични заболявания.Това е приоритет на Министерството на здравеопазването – то разполага с 13 специализирани болници за рехабилитация в България, където природните и лечебни фактори са оръжие в ръцете на медицинските кадри. Още повече, че при тях пациентите са с в обострен, напреднал стадий.

Превенцията – това е ключът към устойчиво и стабилно здраве. През последните десетилетия новите услуги – УЕЛНЕС и СПА се развиват динамично и са все повече предпочитани от туристите по цял свят. Според водещи туроператорски фирми този туризъм в България е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА. За целта това трябва да бъде приоритет на държавата, да има широка реклама, да се доусъвършенства нормативната уредба, не на последно място обезпечаване на комплексната услуга с подготвени кадри. Досега основните кадри в СПА и УЕЛНЕС услугите са медицински сестри, рехабилитатори, кинезитерапевти, козметици, лекари. Парадоксално е, че на фона на все по-голямото търсене на професионално подготвени кадри, те намаляват, тъй като лесно се реализират в чужбина, където също има дефицит и заплащането е реално. Това предопределя новата тенденция, свързана с професионалните гимназии по туризъм. Добри практики вече има в Павел баня и Кюстендил. Всички колежи и висши училища, подготвяйки кадри за УЕЛНЕС и СПА имат готовност да съдействат на средни училища с интерес към подготовката на такива кадри. Още повече, те ще са потенциални техни студенти, за повишаване на квалификацията на ниво бакалавър и магистър. Бизнесът, свързан с балнеоуслугите е готов да помогне  с каквото е необходимо. Не е без значение и доброто заплащане на труда в тази сфера. Обучението включва програма с минимум 50% часове с практикуване на физикални и рехабилитични процедури, процедури с хума, лечебна кал,пчелен мед, гроздова каша,маслодайна роза, вино, шоколад.

Какво е мястото на ПГ по туризъм – Самоков?

Тази година нашият зимен курорт-красавец навърши 120 г. Води началото си като климатичен курорт, оценен от няколко царе. По-късно, ски-курортът се развива като добра хотелска база, предлагайки не само подслон и храна, но и ред допълнителни услуги. Поради късия туристически сезон и наличието на активни спортисти, гости в хотелите, днес е повече от наложително да се развие СПА-УЕЛНЕС услугата, за което са необходими целогодишно кадри. Тази перспектива би примамила много млади хора от самоковския район да се занимават с тази престижна по цял свят професия. Самоковската ПГ по туризъм може да подготвя кадри и за съседни общини – като Долна баня, Костенец, Сапарева баня като същевременно се ползват ресурсите от минералните бани. Подготовката  в СПА и УЕЛНЕС услугите е ценна и за всички кадри, предлагащи своите къщи за гости и ангажирани с приоритетния за района селски туризъм. Безспорните предимства като климат, фолклор, екохрани, билки, горски плодове, мед и гостоприемство ще предложи на туристите пълен релакс като ги допълни с УЕЛНЕС и СПА услуги. Така районът ни ще се превърне в туристическа дестинация без аналог на Балканите.

Румен Тодоров

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close