ОбществоРегионални

Бъдещето на Самоков и Боровец разгорещи страстите на последната за мандата сесия

Анелия Балабанова

Последната за мандата на настоящия Общински съвет сесия разгорещи страстите до червено. Една от дискусионните теми, която на моменти придоби нюанси и на предизборен пиар бяха къщичките на Боровец и като цяло визията за развитието на курорта. Съществуването на временните обекти, осигуряващи препитание на десетки самоковски семейства, продължава да прилича на омагьосан кръг, от който нито едно от управленията в последните 20 години не намира изход. Ежегодното анексиране на договорите обаче не може да продължава до безкрай, защото е в размер с абсолютно всички правила и норми. Обмислят се различни варианти, удовлетворяващи Общината и наемателите. Един от тях е публично-частно партньорство. Развръзката не изглежда далече в контекста и на международния архитектурен конкурс, очакващ своята реализация.

С какви средства е разполагала Общината преди четири години и сега се опита да разбере общинският съветник Васил Зашкев в отправено към кмета Вл. Георгиев питане. В отговор градоначалникът заяви, че към 30 ноември 2015 банковите депозити са били в размер на 4 300 000  лв., бюджетната сметка се е състояла от  1 199 751 лв., а набирателната е разполагала с  1  213 653 лв. 2  221 530 са средствата от европейски програми, с което  общата сума към периода става 8 934 935 лв.

По отношение наличността към 30-ти юни 2019 г. – банковите депозити са в размер на 6 422 000 лв. бюджетна сметка е със 7 398 000 лв., а набирателната– 931 621 лв. 1 376 053 лв. са средствата о ЕС, с което общата сума възлиза малко над 16 млн. лв. Отговорът се оказа незадоволителен  за общинския съветник, което направи проекция на разполагаемите средства върху цялостното развитие на града и селата. „Едно управление трябва да бъде насочено към хората. Има нови пейки, но няма кой да седи на тях” – коментира Васил Зашкев. По думите му липсата на кариерно израстване и перспектива пред младите хора е най-големия бич за нашата община, а изразходването на публичните средства е най-голямото мерило затова . Кметът репликира като подчерта, че само от началото на тази година в Общината е имало три проверки на Сметната палата, които не са установили нередности.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close