ОбществоРегионални

Буч отново първи в кушията за Тодоровден

Анелия Балабанова

Седмица след Поклади почитаме свети великомъченик Теодор Тирон и отбелязваме Тодоровден. И тази година любители на конете от различни възрасти се събраха, за да присъстват на атрактивните надбягвания и теглене на тежести. Тази година те се проведоха в подхода към парк „Лаго” с идеята мястото да бъде като обединител и същевременно с това пазител на българските дух и традиции. Там се прави ритуалът за Богоявление, купата за Поклади, а сега и Тодоровден.

Т.н Конски Великден е ден очакван от едни и отричан от други, които считат това за чиста проба мъчение за животните. Факт е, че всяка година се събират доста хора и за тях това се превръща в истински празник под една или друга форма. Така беше и този път. Водосвет и традиционното захранване на конете поставиха началото, последвано от фолклорна програма за настроение с участието на народната певица Деси Николова и ФТА „Самоков”. Дойде ред и за същинската надпревара, в която главни действащи лица отново бяха Буч и приятели. Огнян Стойчев – Буч спечели кушията в компанията на Васил Стойчев и Емил Пенев, които останаха съответно на второ и трето място.

Определено впечатление правеше  присъствието на участници, дошли от други общини. Асен Николов от Ихтиман триумфира в леката категория при тегленията. На второ и трето място останаха съответно Венцислав Петров от Долна баня и Асен Тодоров от Самоков.  Асен надделя и в тежката категория със своя кон. След него се наредиха Стефан Иванов от Ихтиман и Пламен Илиев от Самоков. Пъргави и кокетни животни, нагиздени с красива премяна изпълваха през целия ден пространството.Имаше и застрашени от изчезване видове като магаретата, които се превърнаха в атракция за най-малките. За  осъществяването на празника помогнаха  спонсорите  – „Сима Ойл”, „Клен лес”, „Арса Лес” и „Родопа Форест”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close