Предприемачи

Бутиковите мебели „Дендрон” – уникални и със собствен стил

Dendron2 1Продължаваме да ви запознаваме с предизвикателствата, пред които са изправени предприемачите, дръзнали да изградят собствено име, стил и гаранция за качество, загърбавайки масовостта и желанието за голяма печалба. Историята на Александър Алексиев е за един обикновен човек, извървял дългия и трънлив път към създаването на собствен бизнес. От дете се занимава с производство на мебели. Майсторството и тънкостите в занаята наследява от своя баща. Сашо постепенно се запалва и има желание да продължи семейните традиции в тази нелека професия. Завършва Лесотехническият университет с втора специалност дървообработване и производство на мебели. Днес има собствена фирма – „Дендрос” (дърво в превод от гръцки и латински), която се е превърнала в синоним на новаторство, оригиналност и добри идеи. Каква е цената? Научете отговора от първо лице.Dendron2 2

Има ли перспектива в производството на бутикови мебели?

Определено. Ние от няколко години разполагаме със собствена база. Работили сме за различни фирми, основно в чужбина, Гърция. Който търси индивидуалност и има желание да направи нещо според собствените си виждания, ни намира. В момента изпълняваме основно индивидуални проекти. Освен жилища и цялостно решение на интериора в дома, по-мащабни неща не сме правили. Понастоящем това са ни възможностите    

Вие ли ги изработвате или хората идват при Вас с готови идеи?

И двата варианта. Някои клиенти идват с готови проекти, на други им помагаме и ги правим съвместно. Техните желания, идеи ги допълваме и така се ражда проектът. Ориентирани сме предимно към отделните лица и домакинства. За по-големи поръчки не сме мислили, тъй като сме малка фирма и не разполагане с кой знае какви възможности. Произвеждаме основно бутикова мебел. Големите обекти са друга пазарна ниша.

Какъв е асортиментът на изделията, които произвеждате?

Основното ни производство е кухненско обзавеждане, оборудване за детски стаи и други неща от този род. Непрекъснато следим новите тенденции, което ни дава възможност да предложим на клиентите най-новото. Актуална тенденция в момента е да се вкарва много метал, стъкло и алуминий в изработките, които изместват широко разпространеното схващане, че мебелите са само от дърво. От съществено значение е суровината. Ние работим с изсушен дървен материал, който купуваме от фирми – вносителки от европейските страни. Някои са от Турция, но с китайски продукти не работим. Качествените суровини, иновациите, осигуряващи функционалност и удобство са гаранция за добрия краен резултат.

Българското не е ли по-качествено?

То е качествено, но за обкова почти няма производители. Внасят се австрийски, италиански, немски изделия.

Вие сте сравнително малка фирма. Какви трудности срещате?

Конкуренцията е голяма. Пазарът е труден. Хората искат нещо по-различно, но са притиснати финансово. Въпреки това продължаваме да работим.

Намирате се на стратегическо място – по пътя за Дупница, в оформящата се индустриална зона на Продановци. Това помагали ви?

Разбира се. Мястото е наистина стратегическо. Има вариант да се оформи като индустриална зона. Търсили сме подходящо място за развитие на бизнеса. Да е достатъчно просторно, да не влизаме в конфликт със съседи. Затова сме избрали това място – хем да е налице, хем да е в такава зона.

За някаква допълнителна дейност мислили ли сте?

Освен, че произвеждаме мебели, имаме намерение да предлагаме и готови. Лошото е, че хората са притиснати от немотията. Затова мислим да хванем някоя по-малка ниша и да предлагаме готови мебели с доставка и монтаж. Има млади хора, които правят доста качествени неща. За типа бутикови производители, каквито сме ние, качеството е най-важно. Големите производители залагат на масовост и ниска цена. Никога не сме си позволявали някакви компромиси. Случвало се е да пристигнат дефектни материали. Старая се да ги върна на доставчика, за да получи клиентът като краен резултат това, за което сме се договорили.   

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close