Злободневно

Будителите или тиквите?! Българското или „чуждия внос“?!

Halloween-45Зоя Станкова

Поредният въпрос. Въпрос без отговор, който до някъде поставя българското у българина под съмнение. Да, грубо звучи, но в известен смисъл е така.

Както всяка нормална държава, не е нещо необичайно да имаме стоки чужд внос, обаче в последно време не малко популярност набират и празниците – внос от чужбина.

Може би към днешна дата най-разпространени са Хелоуин – празник, който както всички знаем, се чества на 31 октомври и то най-вече в англоговорящите страни и също Свети Валентин – по-познат като Денят на влюбените, които на свой ред до известна степен се припокриват с Деня на народните будители и Трифон Зарезан.

Разностранни мнения и мисли се трупат в хората. Всеки е свободен да има отношение по темата, но въпреки интереса към тези празници не е похвално да минава на заден план българското.

За някои нормално, за други повод за възмущение, но някак несериозно към идния празник на 1 ноември, например, е да почитаме паметта на българските будители с костюми на чудовища, с метли на вещици, с тикви и бонбони.

За децата е забавно, но какво пречи като искат да се маскират в подходящото време като кукери например? Отново ще е интересно, а и по-важното ще си е наше. Ще бъдат възпитавани в българско!

Факт е , че днес да облечеш носия е странно, но да сложиш вампирски зъби или да грабнеш метла е оригинално. Безумие!

Вековните традиции не бива да отстъпват пред влиянието на другите страни. България е държава с богата история, с велики личности, с традиции и множество поводи за възхвала и гордост.

Приемливи, до някъде, са нововъведенията в календара, така да ги наречем, но не и в момент, в който пренебрегваме българското или не го познаваме, а се увличаме по чуждото. В един момент западните култури оказват все по-силно влияние върху нас. И до някъде в желанието си да бъдем като тях във всяко отношение, тоест да им подражаваме, забравяме българското. Тук възниква въпросът – кое му е по-доброто на „чуждото“?
И тук, естествено, възникват още и още въпроси. Ако възпитаваме така младите хора и децата си, ако ги поощряваме да почитат чужди празници и традиции, къде ще отиде българското? В един момент, както напоследък нещата се случват и не се съобразяват с времето, а в бързината си дори го изпреварват, българското ще започне все повече и повече да избледнява. Защо? Защото ние самите започваме да градим възпитанието си според други народи и култури и в желанието си да бъдем атрактивни и интересни, защото те другите са “cool” – сега е модерно на тийнейджърския жаргон така да им се казва на хубавите неща, погубваме нашето.

В последните дни заменихме българските будители с тиквите хелоуински. Обидно и жалко звучи… Какво следва да направим!? Кое в българската култура ще бъде следващ обект на пренебрежение и унижение?!

Related Articles

2 Comments

  1. Млад човек като госпожица Зоя Станкова се опитва да натрапва за пореден път своето крайно (ляво) мнение на хората, със което е ясно че няма как хората да бъдат съгласни. Жалко е че млади хора като нея мислят по този начин като са си втълпили че със едното обличане на народната носия и величаенето на БСП – съботни и неделни хора на мегдана ще се решат проблемите не няма да се решат,нека всеки сам избира бъдещето си и решава какво да празнува и какво не и престанете да бъркате Хелуин със деня на народните будители или други празници всеки има право сам да решава престанете да натрапвате на хората крайно левите си убеждения което не личи само от тази статия писана от вас !!!

  2. НЕуважаеми Димитър, по всичко личи, че лично познавате г-ца Станкова, за да говорите по този начин, но аз също я познавам. И с този пост се обръщам не толкова към Вас, а към тези, които не я познават. Ако имаше в тази държава повече млади хора като нея, които обличат народните носии в неделя, а не да спят до обяд след друсане по оскъдно облекло в чалготеките, ако повече от тях милеят за българското и да носят жар в сърцата си като нея… Ако повече млади хора влизат в читалищата и правят за тях с дух, принос и себеотдаване поне една десета като нея… Ако повече от тях затварят очи за чужди традиции и отварят сърца за забравените български корени…
    Ако, ако, ако… много “ако” са необходими, бъдещето, за което така ревностно се грижите, щеше да е съвсем друго, а не да се срива пред очите на всички ни. И ако по-малко хора като вас удобно не забелязват заслугите и приноса на това момиче, което не се свени да облича носията, а ровят в думите й – които подкрепям напълно! – и търсят не теле, а дори камилче под вола. Защото който търси кусури, ще хвърли себеотрицателно огромен заряд от енергия, за да го направи. Вместо да отдели частица от нея, за да подкрепи малкото останали в тая зомбирана държава будители. Като нея!
    Впрочем, май камилчето е под вашия вол. Защото аз щателно претърсих статията и там не открих нито дума, която да е свързана контекстно с която и да е партия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close