ОбществоРегионални

БТС: „Старата слава на Мальовица ще бъде възродена”

Самоков 365

Само след броени дни Мальовица отново ще приеме в обятията си любители на планината и на белите спортове отблизо и далеч. След известно затишие курортът отново се възражда. „Ви Ай хънтинг” – новата фирма, която стопанисва вече ски зоната насочи усилия към възстановяването на четирите ски писти, влековете и двете чайни в района. Ще се инвестира и в хотел „Мальовица”. „Амбицията ни е да върнем старата слава на легендарния курорт, едно от най-красивите кътчета на нашата родина. „Надявам се скоро да идват българи от цялата страна, които да се възползват от прекрасните условия за ски на фона на величествената Рила” – коментира Веселин Симеонов – представител на инвеститора. „Ако обичайте ските, снега и планината, Мальовица вече е вашето място” – категоричен е той. На разположение е и машина последен писък на технологиите за утъпкване на сняг на стойност 170 хиляди лева. Пистите и съоръженията са в пълна бойна готовност да посрещнат тази събота /8 февруари/ малките и големи повелители на белите писти. Георги Бенчев – експерт „Хижи и маркировка” в БТС разкрива и още подробности.

В разгара на зимата комплекс  „Мальовица” става притегателно място за малки и големи. Кои са новите неща?

Намериха се хора, които имат емоцията да обичат нашата планина и възможността и желанието да инвестират сериозно в това прекрасно място. Много бързо ремонтираха двата детски влека, а знаете че Мальовица е рай за децата и освен това осигуриха специализирана машина, която да поддържа пистите. Имат амбицията и да реновират хотела.

Превърна ли се мястото в ябълка на раздора? Кое наложи предсрочното прекратяване на договора с предишния инвеститор и избор на нов, който да стопанисва съоръженията?

Предсрочното прекратяване на договора с предишния наемател на ски съоръженията бе продиктувано от две главни причини -нарушение на договора за наем, като неправомерно са отдадени на трети лица отделни съоръжения без знанието и разрешението на собственика. На второ място недоброто стопанисване и поддръжка на ски – съоръженията. С комисия и последвала експертиза на лицензирани експерти се установи изключително лошото техническо състояние на ски влековете. Не отговарящи на нормите за техническа безопасност и без необходимите разрешителни от специализираните органи за работа.

В този смисъл, да мястото се превърна в ябълка на раздора, като бе направен опит за проваляне на ски сезона в курорта. Твърдо заявяваме нашата позиция, че няма да позволим личния интерес на група хора да бъде по – важен от интереса на цялата туристическа общност.

Какво да очакваме до края на сезона?

Съгласно инвестиционната програма на новия наемател съоръженията ще бъдат изцяло реновирани, поддръжката на пистите ще бъде на много високо ниво,  хотела ще бъде основно ремонтиран и старата слава на Мальовица ще бъде възродена.

Има ли амбиции курортът да се превърне в целогодишно притегателно място за туристите?

Разбира се, Мальовица е прекрасна и през четирите сезона. Всеки има своето обаяние и чар. Мястото е уникално за разходки и почивка, едни от най – красивите места в Рила са съвсем наблизо.

Към местните хора ли предимно трябва да се ориентирани активностите или  към любители на планината от различни места и възрасти?

Планината не дели хората. Тук всички са добре дошли. За нас като народ  Рила е особена планина, това е планината на светецът покровител на нас българите Свети Иван Рилски. Надяваме се тук идват хора не само от Самоковско и столицата, но и от цялата страна.

Какво предвижда официалното откриване в събота и има ли потенциал „Мальовица” да се съревновава с водещите български зимни курорти?

Доколкото  сме запознати, то ще бъде на 8 февруари от 11 часа на пистата „Меча поляна“, ще има сцена, различни музикални изпълнители, игри с награди или както се казва гостите на курорта  да могат да се почувстват празнично и добре, а след това и да покарат ски. Що се отнася до това дали Мальовица може да се мери с водещите български зимни курорти смятам, че по красота е над тях или наравно с тях, все пак всяка местност има своето обаяние. Ако говорим за хотелите и съоръженията мисля, че Мальовица прави важна крачка напред.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close