България

БТВ не сваля мерника от Слави

Илиян Чалгънов

Комисия от Би Ти Ви всяка вечер ще гледа “Шоуто на Слави”, докато тече записът му, казаха хора от екипа на предаването, предаде “24 часа”.

Информацията им е неофициална, “на нас никой нищо не ни казва”, обясниха те.

Комисията не влиза в студиото на шоуто. Гледа го по т.нар. вътрешен канал в Би Ти Ви, откъдето може да се наблюдава какво се случва във всяко студио на телевизията, разказаха запознати.

До мярката се стигна, след като в понеделник, 27 март, Би Ти Ви спря изданието на шоуто “заради несъответствие със стандартите на телевизионното съдържание”.

Наблюдението на шоуто няма да ни спре да правим предаването, казаха от “Шоуто на Слави”. То ще продължи да разисква и въпросите от референдума. Снощи се очакваше да бъдат обсъдени държавните субсидии на партиите, получавани за всеки глас от изборите. Според сценаристите на шоуто те няма да орежат актуалното съдържание и да представят само смешки и танци. “Ще залагаме повече на информативната си част”, казват те. Екипът е на мнение, че хората не ги гледат само, защото Краси Радков е добър актьор.

Когато има нужда, ще говорят по злободневни теми. Ако такива липсват, предаването ще е по-смешно.

В спряното предаване диктор е прочел писмото на Слави Трифонов, пратено до всички медии. В него той припомня свое старо писмо от януари, когато обясни, че ще излезе на граждански протест пред Народното събрание, ако до две седмици след избирането си новият парламент не започне работа по референдума. На него близо 2 милиона и половина гласуваха за мажоритарна избирателна система.

Самият Слави обясни на пресконференция във вторник, че вероятно пак ще прочете писмото. Това обаче не се случи в шоуто във вторник. Неговият запис бе наблюдаван за първи път от комисията на Би Ти Ви. В нея влизат представители на програмния отдел на Би Ти Ви, юристи и други хора от мениджмънта на телевизията. Изпълнителният директор Флориан Скала не е бил сред тях, обясниха от медията.

В момента, в който записът е свършил, от комисията са преразказали на Скала съдържанието му и всички заедно са решили то да бъде излъчено в обичайния му час – 22,30.

Така Би Ти Ви показа, че не налага цензура.

В това телевизията беше обвинена от десетки мнения на зрители във форумите след спирането на шоуто.

Отговорът е дошъл 10 минути преди старта на тв предаването в ефира. През това време целият екип на Слави Трифонов е бил в телевизията и е чакал решението.

Впрочем Слави Трифонов беше обявил, че ако шоуто за втора вечер не бъде излъчено, най-вероятно договорът му ще бъде прекратен.

Много очи ме гледаха вчера, гледат ме и сега – с тези думи Трифонов започна шоуто си във вторник. Най-важните му сценаристи седнаха с него около една маса, всички облечени в черно, и на практика направиха нещо като монолог в черно за свободата на словото.

В началото водещият обяви, че подобно нещо – предаването да бъде спряно от ефира, се е случвало на него и колегите му преди 20 години, по времето на Жан Виденов, както и преди 19 години, по времето на Иван Костов. Самият Слави обяви, че му е непонятно как е възможно предаването да бъде спряно и днес, когато България е член на Европейския съюз.

Искам да разкажа един виц – каза Иво Сиромахов. – Зайо Байо срещнал Кумчо Вълчо и му казал: “Кумчо Вълчо, ти си много прост.

Сценаристите продължиха да обсъждат “Шарли ебдо”, СЕМ, лъжите на партиите и свободата на словото.

Уважаеми зрители, възможно е да се видим утре”, завърши шоуто Слави Трифонов.

През цялото предаване водещият и сценаристите му не бяха сигурни дали това издание ще бъде излъчено в ефира. С последните си думи Трифонов показа, че не е сигурен дали Би Ти Ви няма да спре предаването му и утре вечер.

Вчера следобед сценаристите на Слави отново бяха на работа и пишеха сценария за вечерното шоу. Те са готови да свикват прочутата си редколегия, когато има повод за това, но също така ще продължат да канят гости и да развличат зрителите със скечове и актьорски вечери.

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close