ПолитикаРегионални

БСП пое по пътя към промяна

Анелия Балабанова

Тенденция или предизборен ход ще бъдат решенията от 49 конгрес? Вероятно времето ще даде най-точен отговор на този въпрос.Факт е, че страстите сред симпантизантите  и привържениците на столетницата бяха нажежени до червено. По време на форума, проведен събота и неделя в зала 1 на НДК присъстваха, 728 делегати от цялата страна и над 2000 гости. Сред тях бяха председателят на Общинския съвет на БСП в Самоков Силвия Стойчева  и  кметът на Самоков Владимир  Георгиев.

В своето слово към конгреса лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че БСП ще положи основите на друга България, в която държавата има своята роля в икономиката. Според нея първата стъпка в тази насока е положена с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на България. По думите й основната цел на партията е да съхрани народа си, българщината и да даде хоризонт на държавата. Партийният форум реши да преименува коалицията „БСП лява България“ на „БСП за България”. Доста коментари предизвикаха обсъждането и гласуването на новия устав. В него се предвижда да се разшири кръгът от хора, които ще вземат важните за партията решения, в това число и избор на председател. В името на равните права се въвежда мандатност за народните представители в рамките на 3 мандата. „Аз  също гласувах в подкрепа на този текст, защото все пак трябва да има възможност за гарантирана промяна в листите” – сподели Силвия Стойчева.  Ето какво още коментира тя.

Г-жо Стойчева, 49 конгрес на БСП предизвика доста интерес още преди да е започнал. Дебати се породиха най-вече около предложението едни от старите лица в партията да нямат право да се кандидатират за народни представители. От какво беше провокирано то?

Тази идея е свързана с предложението за приемане на нов Устав на БСП, в който съществува този текст. С приемането му се предвижда социалисти, които са били народни представители в продължение на 12 години да не могат да се кандидатират отново за такива. Това предизвика голям интерес преди всичко извън средите на БСП, защото сред партийните членове много отдавна битува мнението, че е редно по някакъв начин по-старите лица да отстъпят назад и дадат възможност на по-младите също да покажат какво могат. Голямата дискусия беше около това дали с рестриктивни мерки в Устава трябва да се случи тази промяна, или има и други начини. В края на краищата се гласува този текст. Аз също подкрепих приемането му, защото все пак трябва да има някаква възможност за гарантирана промяна в листите. Вярно е, че гласуваният текст е само по отношение на народните представители, а не за Общинските съвети, кметове, евродепутати, което създаде усещането, че е насочен персонално срещу определени хора. Това не е така. Важно е да се отбележи, че беше приет с много голямо мнозинство.

Заговори се и за мандатност на председателското място в партията?

Тази мандатност не е нещо ново. И сега има мандатност на председателите на общински съвети, на председателите на районни съвети. Този текст беше въведен доста отдавна, преди повече от 10 години. Има мандатност и за председателя на партията така, че това не е новина. Въпросът е трябва ли да се прилага тази мандатност тогава, когато някой е успешен и си върши работата. Същото важи и за депутатите, защото има много успешни, почтени и честни народни представители, които не са опетнени като поведение.

Всички тези мерки от някаква необходимост ли бяха провокирани или за да послужат като пример за останалите партии? А може би са и някакъв знак за промяна…

Идеята беше да покажем на хората, които не членуват в нашата партия, че ние сме готови да започнем промяната от себе си. На последните избори хората показаха, че искат нещо различно от традиционното досегашно политическо представителство. Тази стъпка беше доста лесна. Трудното е да докажем, че наистина сме носителите на промяната, защото това става с подкрепата на българите. Ако те не ни припознаят за такива, няма как да се случи. Ще останем само с промените в устава.

Предизборната кампания като че ли започна вече. Доколко е възможно да бъдат изпълнени обещанията, които започнаха да валят? От страна на ГЕРБ да речем за учителските заплати изведнъж се намериха някакви пари. От БСП пък заговорихте за борба с демографския срив, доколко тези неща са възможни и изпълними на този етап?

Борбата с демографската криза не може да даде резултат в рамките на един политически мандат. Това трябва да е ангажимент и задача на всеки един министър, на всяко едно правителство и на всеки един депутат в българския парламент, независимо от коя партия е избран, ако искаме да съществуваме като нация. Това е темата, около която трябва да се обединим, без да се разменят иронични и обидни реплики. Що се отнася до предложенията в областта на икономиката – и наши, и на ГЕРБ. И образованието, което е приоритет и в нашата предизборна платформа също. Важно е да се каже, че увеличението на учителските заплати е сериозен ангажимент. Адмирирам ГЕРБ, че правят такова предложение. Лошото е, че това увеличение заради делегираните бюджети, които съществуват в момента няма да бъде за всички български учители. Ако поискате една официална справка от общинската администрация на нашата община, които координират счетоводството на училищата, ще ви кажат кои от тези училища са могли да увеличат заплатите на учителите, работещи в тях и кои не са могли да го направят. Това е несправедливото в тази система. Този ангажимент, ние като лява партия бихме искали да реализираме така, че всеки да може да се възползва. Тука е разликата между нас и ГЕРБ.

Какъв е вашият прочит на останалите послания, които бяха отправени по време на конгреса?

Най-важните послания са свързани с това какво ще прави БСП във властта. С това, че обявяваме да има справедливост за всички, което не може да остане само една гола фраза, а е необходимо да бъде подкрепено с реални действия. Да има възмездие – т.е. тези, които са ощетили конкретна сфера или каквото и да е в държавната политика да бъдат показани и наказани, за да усетят хората, че това наистина се случва. Виждаме какво става в Румъния. Само, че румънците очевидно имат много силно развито чувство за демокрация, докато при нас, българите, това липсва. Стоим, слушаме как ни говорят едни красиви приказки хората, които се кандидатират за властта и като не ги изпълнят го приемаме едва ли не за естествено състояние на нещата. И може би само на последните избори не се получи това. Но да видим как ще удържим на нашите политически обещания.

Каква предизборна кампания очаквате?

Мога да говоря конкретно за предизборната кампания на БСП. Тя ще бъде изградена единствено  върху посланията и ангажиментите, които ние сме приели в различни сфери от развитието на страната. Нашите представители няма да се ангажират с някакво агресивно поведение, с обругаване на опонента. Това мога да го кажа със сигурност за кандидатите, които ще са от Самоков. Нашето предложение отново е за досегашния ни народен представител Радослав Стойчев, защото той имаше твърде малко време като работа в парламента, за да покаже своите възможности. Това е единствената номинация на организацията в Самоков. На 16-ти февруари предстои заседание на Областния съвет, на което ще бъде подредена листата. Преди това на 11-ти февруари Националният съвет ще обяви водачите на всички листи, включително и тази на Софийска област. След тези форуми ще можем да коментираме с по-големи подробности.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close