Седмицата

Брошурка разказва за инвестираните данъци

broshuraМария Галчева

Брошурата, която се разпространява и която разказва как са инвестирани данъците ни през 2015 година отново раздели самоковци на два лагера. Едните казват, да, браво прозира публичност за похарчените пари, но другата част са категорични, че това е поредната ПР акция преди избори.

Хубаво е, че целият този диалог се извършва на „открито” и всеки, който има мнение по темата, може да го каже. Мястото – разбира се профилът на общината във фейсбук.

В малката книжка, която е безплатна за хората, се разказва колко пари и в какви направления са отишли – в благоустрояването, в инфраструктурата, в образованието, здравеопазването, за децата, социалната дейност, спорта, туризма, екологията, културата и административното обслужване. Накрая има графа предстоящо и обръщение на кмета – Владимир Георгиев.

Интересно е това, че през 2014  година подобна брошура не се появи, което автоматично наведе по-подозрителните граждани именно към идеята, че това е ПР – все пак годината е изборна, тепърва почват да се редят листи и е логично да се използва моментът.

Тогава имаше изнесен по медиите и интернет /по точно на сайта на Община Самоков/ отчет на кмета.  От друга страна подобна брошура, която е безплатна и се разпространява свободно, върши заданието си по-добре от онлайн обявени и изнесени данни, просто защото не всички влизат в интернет. Това не може да се отрече.

И сега идва любимият момент с правилата на българския език – случва се да се допускат технически грешки при набор на текст, особено когато няма коректор. На нас също ни се случва това, което е особено забавление за  вас, нашите читатели.

Но да не знаеш правилата в българския език е нещо съвсем различно. И уточняваме какво имаме предвид.  Учтивата форма – Ви, Вие е различна от формата за множествено число ви, вие. Тя се изучава в 5-ти клас.   Само в учтивата форма “вие” се пише с главна буква, а не множественото число – и цитираме пряко доказателство от текста – „ Цялата ни дейност, ангажираност , работа и идеи са насочени към Вас – хората на Самоков”.

 

Учтива форма

УЧТИВА ФОРМА (уважителна форма) – за да изразим уважение, използваме специфични  езикови средства:

♦ Използваме формите на личното местоимение за 2 л., мн.ч. Вие, Вас, Ви вместо ти, тебе, те

♦ Използваме формите на показателното местоимение за 2 л., мн.ч. Ваш, Ваша, Ваше, Ваши вместо твой, твоя, твое, твои

В този случай местоименията се пишат с главна буква.

 

 

 

Related Articles

4 Comments

  1. -А освен издание(1)на “Как Инвестирахме Вашите Данъци” – Кога ще излезе от печат и издание (2)ро – на брошурата “‘Как Откраднахме Вашите Пари”” и “Получените Подкупи и Рушвети ” – Кога ще излезе във печат!???

  2. Вие от вестника що не вземете да се занимавате с нещо полезно и наистина важно за този град, а се врете в правописа на някоя си дума. И сте прави че идват избори, явно се вижда че ГЕРБ е вашият приоритет в таз годишната кампания

  3. Вестникът си върши работата за разлика от другите медии във този град които поддържат умишлено информационно затъмнение!

  4. някой който не мрази медиите и е за честност и справедливост във Самоков каза:

    Работа на общината е да се занимава със нещо полезно за този град и нещо полезно за нас жителите на гр. Самоков нали за това сме гласували за тях но те за по реден път се доказват със лично облагодетелстване, и до там – Кмета и общинското ръководство или да си затягат коланите или вън , че много разлика от времето на Николов и сега няма !! Страх ви е Другари ОТ Истината , истината на право във очите боли!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close