Култура

„Бродирана красота” озари Сарафската къща

Sarafska1 (1)Анелия Балабанова

Сръчни майсторки на бродерията и плетивото подредиха свои произведения в Сарафската къща. Идеята на великденската изложба да покаже някои от българските народни традиции и обичаи. Голяма част от тях са запазени и до днес благодарение на хора като Албена Шейнова, Виолета Кърначева, Росица Симитчиева, Пенка Златкова, Кристина Петрова, Лидия Найденова, Венета Балевска и техните произведения. Сред уникалната атмосфера на този исторически и културен оазис  – Сарафската къща „оживяха” „Молещата се мадона” на Албена Шейнова, „Минзухари в снега” на Пенка Златкова от Нова Загора, „Дивите коне” на Лидия Найденова, „Цветята” на Виолета Кърначева и още много образи и сюжети, претворени с игла, конец и обилни дози въобръжение. Марияна Лобутова – уредник в Сарафската къща, не скри задоволството си от изяществото и красотата, събрани на едно място.

Общо 80 гоблена бяха експонирани сред богатото разнообразие от ефирни плетива на една кука. Няма как човек да остане равнодушен към прецизното съчетание на форми и цветове, топлината, с която но даряват „Събирачите на класове” или работата по време на „Сенокос”. Най-възрастният участник беше 80-годишната Росица Симитчиева, която е успяла да предаде своите знания и умения на своята внучка – Албена. Ръчните изработки на двете жени бяха нагледен пример, че приемствеността я има. Както се казва – който го може, си го може, а в един момент шиенето и плетенето се превръщат в начин на живот.

Интересно е да се спомене, че всички седем дами за пръв път показват свои работи и това е техният своеобразен дебют пред по-широка публика. Това обаче далеч не означава, че са „прохождащи в занаята”, а напротив. Доста са напред с материала и шият с години. Отделен изложбен кът беше обособен с гоблени, вдъхновени от народното творчество. В него можеха да се видят „Ръченицата” на Мърквичка в два варианта и изображения, запечатали моменти от различни епохи, пресъздадени картини на Вл. Димитров-Майстора и др.

Организатори на великденската изложба „Бродирана красота” са Сарафската къща и НДФ „13 века България” с подкрепата на хотел „Самоков” к.к. Боровец и партньорството на Професионалната гимназия по туризъм. М. Лобутова не пропусна да спомене, че са работили много добре с възпитаници на учебното заведение в часовете по учебна практика и отправи персонална благодарност към Моника Деянова, Любослав Пенев, Георги Спасов и Петър Санкийски. Те сега са абитуриенти, но със сигурност и след завършването Сарафската къща ще си остане едно от предпочитаните места за посещение. Музикален поздрав към присъстващите и участниците отправиха Момчил Чалъков, женската и мъжката фолклорни групи към читалището в с. Драгушиново, с ръководител Радостина Симонова. Изложбата ще остане на разположение за всички, които проявяват интерес до 20-ти април.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close