ОбществоРегионалниСамоков

Боряна Варошкина: Участието ми в „Бъди човек“ за мен има поучителен характер

Анна Манова

Кампанията „Бъди човек“ в Самоков продължава през май месец, това обявиха организаторите. Извънредното положение изисква извънредни решения. Особено в моменти като този, когато необходимостта от помощ на хора в социално затруднение е от изключително важно значение.

Великденската кампания не се проведе по начина, по който я плануваха инициаторите, но въпреки това при строги мерки за безопасност те успяха да раздадат 70 пакета на крайно нуждаещи се хора предимно в града, и в селата Продановци и Марица. „Бъди човек“ продължава с нова сила от 19 май, когато ще започне събирането на хранителни продукти на втория етаж в спортна зала „Арена“, а разнасянето ще бъде на 22 май /петък/.

Както сподели главният инициатор Радослав Христов, през април месец са посетили доста домакинства и са научили за нови хора, които не са посещавали до този момент. Те вече са в техния списък и няма да бъдат подминавани на тази и останалите кампании. Тази година поради извънредното положение събирането на хранителните продукти ще става при спазване на строги хигиенните правила и с по – малък състав доброволци при пакетирането.

В организацията от стартирането на кампанията дейно участие има и Боряна Варошкина. И днес тя съпреживява тъгите на хората, които посещава повече от 5 години. С нея разговаряме за желанието да бъдеш полезен, по човешки и за акта на добротворчество – топлещ едновременно даващия и получаващия.

Боряна, кое е нещото, което Ви накара да се включите в кампанията „Бъди човек“ и все още Ви държи да сте част от нея?

Включих се в „Бъди човек“ още от самото й начало. Спомням си, че беше Великден 2015 година. Попаднах съвсем случайно на една снимка в социалната мрежа и разбрах, че тя се провежда не само в големите градове, а вече и в Самоков стартира такава кампания. Свързах се с организатора Ради и така започнахме заедно.

Причината е, че вярвам че всички трябва бъдем по-добри, особено в тези тежки времена. Трябва да се помага на хора в нужда. Лично аз съм работеща жена и имам две деца. Това е един голям пример за тях, самите те да бъдат по-добри и даващи, помагащи. Включвали са се заедно с мен и двете ми дъщери, родителите ми, приятели, близки.  Добрината трябва да е движещата сила, която да крепи човека. Наред с това участието ми носи една емоция, но и мотивация, с която искам да „заразя“ още хора с личния си пример.

В чисто човешки план при срещата Ви с тези хора в града и селата какво виждате в очите им? Какво си казвате?

Посещавали сме с останалите доброволци всички села, ходили сме в различни домове. На някои места съм била по много пъти. Истината е, че хората вече ни познават и ни очакват, това за мен е голяма радост. Погледът никога не лъже, аз виждам в очите на хората една топлина, надежда, признателност и едно очакване.

Има ли човек или ситуация, оставили във Вас някаква следа, нещо което сте запомнила и Ви е впечатлило?

Има доста такива моменти. Но най-дълбоко в мен остана жестът на две много малки дечица, които дойдоха за Великден и донесоха два козунака и казаха че са спестили парите си от закуска. Искаха да участват и да бъдат полезни.  Малкият жест има най-голяма тежест за мен и стойност.

При първите ми посещения в домовете на социално слаби хора беше доста шоково и стресиращо. Влизали сме в домове без ток, дори нямат котлони и печки. Има места, където хората живеят в кирпичени къщи. Стресът за мен беше голям и не съм спала по цели нощи. Затова държах в кампанията заедно с мен да се включи и моята голяма дъщеря. Тя беше като болна след това близо два месеца. Но мисля че й подейства поучително. Поучително е и за самата мен.

Няма как да не попитам и за разочарованията – имаше ли такива и от какво бяха породени?

Първите години имаше, да. Получавахме доста жлъчни коментари, че използваме „Бъди човек“ за наши лични облаги, че не е ясно къде отиват парите. Други ни упрекваха, че всичко се прави за показност и лична реклама, особено с качените от нас снимки. А ние правим всичко това, защото няма как персонално да благодарим на всеки един взел участие. И самата кампания изисква качване на снимки, за да се видят реално къде отиват събраните продукти. И е важно да се подчертае, че много малка част от хората се включват с лични финанси, само ако нямат никаква възможност да закупят хранителни продукти. И с тези пари ние правим всичко това – обръщаме ги в пакети. Ние като посредници на кампанията не бихме злоупотребили с доверието на хората. Снимките са доказателство за това.

Кампанията се радва на успех, дори миналата година през май месец получихте грамоти от кмета за дейността си. Как се почувствахте тогава?

Във времето кампанията се утвърди като успешна. И това е поради желанието ни тя да бъде факт в нашия град по време на Коледа и Великден. Миналият май месец бяхме поканени в общината и получихме почетни грамоти. Връчи ни ги лично кметът Георгиев на тримата основни инициатори – Ради, Калоян Сайменов и на мен. Лично аз бях много развълнувана и притеснена, защото не съм очаквала.

Увеличава ли се броят на доброволците?

Определено, това е другото което ми дава надежда. В началото бяхме шепа хора, след това се включиха доста големи самоковски фирми, физически лица, деца и нашите кампании са най-мащабните в цялата страна както за Великден, така и за Коледа.

Тази година поради извънредното положение Великденската акция не се състоя в пълния й капацитет. Но все пак успяхте да зарадвате с хранителни продукти 70 души. Как ще протече кампанията през май?

Сега трябва да сме още по-съпричастни и отворени към хората, изпаднали в нужда. Кампанията ще стартира на 19 май /вторник/, отново на втория етаж в спортна зала „Арена“, от 14:00 до 19:00 часа. Ще се радваме ако се включат отново фирми, доброволци, приятели и нашите семейства. Ще следим за спазването на всички мерки. Силно се надявам да можем да зарадваме възможно повече хора и да облекчим живота им, да им подарим мъничко надежда. И искам да призова повече хора да се включат в кампанията, за да я направим още по-успешна от предходните.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close