КултураРегионалниСамоков

Боровец ще бъде домакин на Международен джаз фестивал в началото на август

Самоков 365“

Боровец ще бъде домакин на Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“. Това е фестивал с 23- годишна история, който намери своето ново място. Изпълнители от световната сцена ще бъдат в националния ни курорт от 5 до 9 август.

Международният джаз фестивал е събитие, създадено от д-р Емил Илиев през 1998 г. и в продължение на 23 години се провежда в град Банско. След кончината на д-р Илиев през 2020 г., неговите наследници – съпругата му д-р Татяна Илиева и тяхната дъщеря, носители на правата на Фестивала, приемат като техен морален дълг да продължат делото му. Те избраха Боровец да бъде домакин на следващите издания на Джаз феста, като още през тази година ще се проведе първото издание в полите на Рила, което е и юбилейно 25-то издание на Фестивала. От тази година той ще носи името на своя създател – д-р Емил Илиев. Събитието ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев.

Д-р Татяна Илиева се срещна с представители на Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите в Боровец, за да обсъдят подробности по организацията и логистиката. На срещата присъстваха още кметът на община Самоков Владимир Георгиев и двамата зам.- кметове Дончо Зашев и Люба Кленова. Предстои да се обяви дарителска сметка за финансово подпомагане на събитието, както и да се внесе докладна до ОбС за определяне размера на средствата, с които Община Самоков ще подкрепи организацията.

Организаторите вече имат визия за реализацията на мащабното събитие, водят преговори с потенциални спонсори, както и с бъдещи медийни партньори. Водени са разговори с български и международни изпълнители, които ще бъдат част от програмата на Джаз фест 2022. Предстои да бъдат отпечатани рекламните материали, в които ще бъдат отразени партньорите на събитието, както и програмата в петте фестивални дни.

През всички тези 23 години Международният джаз фестивал е емблема в изявите на българските джазмени, притегателна точка за чуждестранните джаз изпълнители и част от летния маршрут на огромната му аудитория. На откритата му сцена са гостували над 500 изпълнители от цял свят, известни имена от джаз музиката и много биг бенди.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close