БоровецРегионални

Боровец чества 120 години

Сезонът започва на 17 декември с карти от 5 лв.

 

 „Самоков 365”

borovets-3Само месец остава до старта на новия сезон на Боровец. Официалното откриване ще бъде на 17 декември и ще е свързано с празненства по повод 120-годишнината от основаването на първия курорт не само в България, но и на Балканския полуостров. Мотото на събитието е „120 години: от Чамкория до Боровец”.

Курорт не се създава за един ден. Интересна е историята на Боровец, който извървява дълъг път от местност, която е предимно чамова гора до световно известен курорт. Първоначално някогашната Чамкория е била възприемана предимно като летовище, здравословно място, санаториум за лечение от туберкулоза и място за лов. За начало на курорта се смята 1897 година, а две години по-късно с протокол се определя статута му на курортно селище. За инициатор на тази стъпка и своеобразен създател на курорта се счита княз Фердинанд, който през 1899 година изкачва връх Мусала. Междувременно курортът върви уверено по стъпките на това един ден да бъде предпочитано място за отдих не само през летните месеци, а и зимата. От 1942 година, по идея на академик Александър Балан, Чамкория се преименува на Боровец. По-късно през 70-те и 80-те години курортът става международен ски център, не без успехите и труда на ски легендата Петър Попангелов и неговия син.

По повод юбилея организаторите на честванията са предвидили множество изненади, забавления, игри и награди. По време на празника дневните лифт карти ще са на символичната цена от 5 лв., а всички събрани приходи ще бъдат дарени на новосъздадения от “Бороспорт” АД фонд, който си поставя за цел да подпомага и насърчава развитието на снежните спортове сред децата и младите хора в Самоков и региона. Безплатно нощно каране, както и уроци за деца и начинаещи до 12 г. ще зарадват любителите на пистите. Като всеки, който е закупил лифт карта в деня на откриването, ще може да участва и в лотария за спечелването на една от 120-те сезонни лифт карти, които “Бороспорт” ще раздаде по случай празника  на курорта. В специално предвидени промо шатри, гостите ще могат да се запознаят с новостите и тенденциите при водещите компании в производството на екипировки за зимни спортове, както и да се възползват от ваучери за отстъпки; да се включат в дегустации на вина и местни кулинарни специалитети и др. А за доброто настроение на сцената пред хотел “Рила” ще се грижат Поли Генова, Мишо Йосифов и Брас Асоциация, Smugglers Collective и DJ Skill.borovets-1

И през този сезон продължава развитието на мащабната инвестиционна програма на обща стойност 40 млн. евро. Благодарение на нея е изградена и разширена модерна система за изкуствено заснежаване със 175 оръдия за сняг, изкуствено езеро, помпена станция по най-новите технологии на “Техноалпин” в ски-центровете “Ястребец” и “Ситняково” (Централен Боровец), както и в отсечката при финала на писти “Ястребец 1”, а вече и в голяма част от писта „Червено знаме”, което ще даде възможност за по-дългото й ползване при безснежна зима. “Обособихме специална зона за деца и шейни в ниската част на писта “Червено знаме”, което позволява безопасно каране на шейни отделно от скиорите и сноубордистите. Осветяването на тази зона пък е предпоставка тя да се превърне в любимо място за вечерни семейни разходки. Голямо улеснение е възможността за онлайн зареждане на лифт картите за многократно ползване, което спестява и чакането пред касите. Призоваваме нашите гости да се възползват от тази възможност, ще си спестят ценно време за пистите. А от този сезон ще можете да купувате онлайн и ски услуги – уроци от ски-училище „Бороспорт”, детска градина, наем на оборудване”, обясни Снежана Дамянова, маркетинг директор на “Бороспорт”.

Предвижда се да бъде продължена линията на насърчаване и развитие на детския зимен спорт. Отново ще има осигурени безплатни лифт карти на всички деца от детски градини и ученици до 18-годишна възраст в Община Самоков, както и на състезателите от всички местни спортни клубове. Дългосрочната програма дава възможност децата не само да се докоснат до природата и планината, но и допринася за тяхното развитие като бъдещи спортисти, от редиците на които да излязат новите ски и сноуборд таланти на България.

Запалените по нощното каране, ще могат да се възползват от осемте осветени и свързани писти, които се обработват непосредствено преди 18 ч. и са идеални за каране до 22 ч.

От „Бороспорт АД” отчитат един много добър летен сезон, който бележи ръст с 30% спрямо определеното като най-силно лято 2014. Сериозен проход носи байк парка, който се радва на засилен интерес от страна на посетителите.

По прогнозна заетост за ски сезона има увеличение при резервациите на туристи от Великобритания – 32% повече в сравнение със същия период за миналата година. Продължава високият интерес от страна на туристите от Балканските държави – Турция, Гърция и особено Румъния. Негативната тенденция на руския и украинския пазар продължава да е факт. Ръст бележат и директните продажби и записвания от страна на българските туристи, а резервациите за Коледните празници са с около 36% повече в сравнение с миналата година за същия период. Към момента, структурата на записванията е: външни пазари 68% и директни продажби, вкл. записвания от български туристи – 32%.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close