БоровецРегионални

Боровец очаква туристите, подготвен за активния зимния сезон

sezonБоровец е подготвен за посрещането на активния зимен сезон. Такава е равносметката след традиционното заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с Националния и общинските планове, което се проведе в курортния комплекс. В ежегодната среща взеха участие ръководството и експерти от Община Самоков и Областната администрация на Софийска област, ръководители и представители на териториалните структури, чиято отговорност е обезпечаването на есенно-зимния сезон 2016-2017 година, представители на хотелиерския бранш.

Като домакин, заместник-кметът на община Самоков г-н Васил Сайменов приветства участниците в заседанието, след което то премина под ръководството на Областния управител г-жа Росица Иванова, която е и председател на щаба. След встъпителните думи и обръщения към присъстващите, думата взеха ресорните институции за доклади относно състоянието на курорта и предприетите мерки за обезпечаване на активния туристически сезон.

От Областно пътно управление-София информираха, че машините, необходими за почистване на републиканската пътна мрежа, както и суровините за тях, са налични, а екипите вече дават денонощни дежурства и опесъчават, когато е необходимо. Опреснена е и маркировката на пътя София-Самоков и Самоков-Дупница, извършено е изкърпване на уличната мрежа, изрязани са и над 200 опасни дървета в крайпътните участъци. Допълвайки доклада, Областният управител съобщи, че вече има изготвен проект за път II-81 – Костенец-Долна баня-София-Самоков, което, по думите на г-жа Иванова, е стъпка напред в решаването на проблема, обсъден и на заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район, проведено миналата седмица. Предстои да бъдат отпуснати средства за ремонт на пътя, което ще стане след приемането на държавния бюджет за следващата година. По отношение на зимното почистване, представителите на хотелиерския бранш апелираха общинските фирми да се почистват тротоарите и пешеходните зони в курорта, а снегът да бъде извозван по-често, за да бъде създаден комфорт за движение на туристите. На свой ред зам.-кметът Васил Сайменов информира, че общината ще получи финансиране за изграждането на водопровод за к.к. Боровец, което освен, че ще реши проблемите с водоподаването, ще позволи и разширяването на улиците и местата за движение на пешеходци. Добра новина поднесе и управителят на „ВиК“ ЕООД-София Никола Нитов. Той съобщи, че има изграден нов водопровод с дължина 1.2 километра, който ще обезпечи водоподаването в ниската зона на Боровец. Направено е и водохващане към един от хотелите, взети са и мерки за увеличаване на дебита на вода.

Следващите доклади бяха на Центъра за спешна медицинска помощ и Планинската спасителна служба при БЧК, които също заявиха готовност за посрещането на предстоящия зимен сезон. Осигурени са също редът и сигурността на туристите, информираха от РУ на МВР-Самоков и участъка на полицията в Боровец. Акценти в работата на органите на реда и тази година ще бъдат безопасността на движението, контрола на паркирането и превенция на престъпността. Хотелиерите използваха случая да изкажат своите благодарности към органите на МВР за това, че през предходния сезон са успели да запазят реда в курорта през нощта, недопускайки високи нива на шум, които да смущават почиващите.

Директорът на РИОСВ-София  Ирена Петкова призова присъстващите да проявяват отговорност по отношение на изхвърлянето на отпадъците, а сметоизвозването да бъде по-динамично, за да не се образуват нерегламентирани места за изхвърляне на отпадъци. При нужда, екипите на РИОСВ са готови да се отзовават на сигнали или да оказват съдействие.От Областната агенция по безопасност на храните-Софийска област поздравиха хотелиерите за изминалия сезон, който е преминал без хранителни натравяния, което е знак за доброто качество на храните. От ОДБХ призоваха да бъде проявена същата отговорност към здравето на туристите и през този сезон, особено на местата, на които се провеждат детски лагери.

Закривайки заседанието, Областният управител пожела и на институциите, и на хотелиерите спокоен и успешен сезон с много доволни туристи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close