Боровец

Боровец – нищо повече от работно място за самоковци

Borovets wintСезонът в два от най-известните ни зимни курорти – Боровец и Банско официално стартира на 14 декември. Боровец е съвсем близо географски до Самоков, но май само географски и на думи. В последните години все по малко самоковци посещават зимния ни курорт.

Сигурно и тази година ще се кача само при откриването, а може дори тогава да не отида. Не мога да карам ски, храната е прекалено скъпа, напитките също. Запитах защо? Защо няма да отида на Боровец? Защо повечето ми съграждани няма да отидат? Защо децата няма да карат ски?

Родителите ми са ми казвали, че преди в града трудно се е срещало дете, което не може да кара ски. Сега е обратното. А онези, които могат го правят 1-2 пъти в годината, тъй като сумата необходима за един ден на пистата е почти 1/3 от минималната заплата.

Факт е, че самоковците и българите, като цяло, бяха прогонени от зимните ни курорти. Децата нямат възможност да се докоснат до магията на зимните спортове и много от тях дори не разпознават алпийски ски от писалки, не правят разлика между биатлон и ски бягане.

Няма отстъпки за българи за картите за лифтове, в ресторантите отношението към нашите е по-лошо от това към чужденците, за хотелите не мога да твърдя със сигурност, но от мои познати знам, че е по-евтино да си направиш резервация от чужбина.

Ето това е отговорът. Самоковци се чувстват не на мястото си там, където са прекарали младините си, а днешното поколение може би никога няма да познава Боровец.

При тези мисли ми става ужасно болно. Онези, които са най-близо до този курорт със европейска и дори световна слава, нямат място там, не са желани, защото са приемани за неплатежоспособни, а децата ще карат ски само в компютърните игри.

С годините Боровец се е отдалечил на „хиляди километри“ от самоковци и ако нещата не се променят може би след време ще се превърне в едно име, в работно място и нищо повече, защото няма какво да предложи на обикновените хора, които всъщност трябва да бъдат най-редовните посетители.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close