БоровецРегионални

Боровец и Рила в плен на фолклорната магия

Анелия Балабанова

От 30-ти юни до 2-ри юли за поредна година в Боровец ще се проведе един от най-големите фолклорни фестивали в България – „Магията на Рила планина”. В началото на лятото, след като ски-сезонът вече е приключил, всички гости на курорта ще имат възможността да се потопят в магията на българската култура и традиции – народни танци, традиционни гозби и демонстрации на занаятчии от цялата страна. „Всички ще похапнем от вкусните пърленки с балканско масълце и рилски билки, които ще изпече Ангел Ангелов на юнашките скари” – обещават организаторите от Съюза на хотелиерите и собствениците в к.к. Боровец, община Самоков и пътуващо читалище „Бащино огнище”.

Богата концертна програма с участието на местни и гост изпълнители, вкусни ястия, кулинарни състезания са само част от подготвените изненади. В рамките на трите фестивални дни са предвидени много и различни забавления. Величествената Рила и курортът Боровец ще бъдат огласени от хубава музика и изпълнения на талантливи танцьори в рамките на предвидените от организаторите надигравания и надпявания. Старт на музикалните изпълнения ще дадат членовете на КЛИО „Чакър войвода”  с тяхната запазена марка – черешовото топче. Вечерта на 30-ти е предвидена подгряваща вечеринка с голям огън, гайди, тъпани в съчетание с вълешебните песни на Светла Дукатева и оркестър „Орфикус”. Нестинарите ще ни преведат през магията на танца им под звуците на гайдите и направят препратка към народните веселия.

Програмата обещава да е наситена с множество кулинарни изкушения, сред които печени пърленки на скара с масло и шарена сол, приготвени за 1000 човека и вкусни питки в надпреварата-дегустация „Магична питка”, сътворени от участиците в събора. Те ще разкажат кога и за какъв случай се замесват хлябовете, а журито ще оцени подобаващо творбите.  Своето традиционно място в проявата ще намерят и майсторите-занаятчии, художници, приложници и творци. Юнаците пък ще могат да премерят сили в хайдушки игри с награди. Забавления ще има и за най-малките, които ще могат да покажат колко познават България. И още, и още. Събитието е част от летния календар с мероприятия, целящи най-старият зимен курорт в България да се превърне в целогодишно предпочитано място за отдих и почивка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close