ОбществоРегионални

Боровец е готов за началото на ски сезона

Самоков 365

Боровец, се подготвя усилено за новия ски сезон 2019/2020. Новото попълнение са две машини – последно поколение, на световноизвестната фирма „Prinoth“. Те са с най-голям капацитет и с най-голяма мощност спрямо всички предишни модели. Машините са оборудвани с лебедки, позволяващи отлично плавно движение по пистите с голям наклон.

Всяка година фирмата-концесионер – „Бороспорт” АД увеличава площите на изкуствено заснежените писти като  добавя оръдия за сняг. За новия сезон те са 14 на брой и така стават общо 190 като покриват 2/3 от ски-зоната – главно ски-центрове “Ястребец” и “Ситняково”. Увеличена е и производителността на инсталацията за изкуствен сняг, което позволява бързо заснежаване на голяма част от пистите за възможно най-кратко време.

5% отстъпка при онлайн зареждане на лифт картите 

Туристите ще могат да ползват 5% намаление на цената на лифт картата, ако заредят онлайн през сайта на Боровец www.borovets-bg.com или през мобилното приложение – My Borovets, налично за Android и iOS. Така любителите на ските и сноуборда, закупили многократна лифт карта ще имат възможност да бъдат първи на пистите и да прекарат повече време по склоновете на Рила. От този сезон карти за многократна употреба ще могат да се купят освен от касите на „Бороспорт” АД и директно от хотелите в курорта. Така всеки може да си зареди лифт картата онлайн докато си почива и прави планове за деня, без да се налага чакане на касите. „Бороспорт” АД продължава гъвкавата ценова политика и разнообразието от 12 вида лифт карти и билети, които предлага от няколко сезона насам, включително сутрешна и следобедна, както и младежка карта до 22 години и карта 65+. Децата до 7-годишна възраст карат безплатно. Курортът предоставя и 20% отстъпка за семейни лифт карти – за двама възрастни с до 3 деца.

Много популярна е и картата за 6 непоследователни дни, която осигурява така желаната от всеки клиент гъвкавост при планиране на дните в ски-зоната. А за запалените скиори и бордисти, които предпочитат и имат възможност да карат през по-спокойните делнични дни, Бороспорт първи въведе и ще продължи да предлага сезонната карта за делнични дни. За възрастни тя остава на цена само 500 лв., а за деца и младежи – 300 лв. Този вид карта ще се изплати буквално за 7 дни и половина. Реално, всяко каране след осмия ден ви излиза безплатно. Традиционната сезонна карта също запазва цената си – най-ниската от трите големи ски центрове в България – 1000 лева за възрастни и 700 лв. за деца и младежи. Боровец е уникален с пистите си за нощно каране. Нощното каране е включено и в двата вида сезонни карти.

Този сезон Бороспорт въвежда промоционална цена на лифт картата в определени периоди през януари. В дните от 6-ти до 9-ти и от 20-ти до 23-ти януари 2020 г. (включително) всички полудневни и еднодневни карти и билети за всички възрастови групи, вкл. нощно каране, ще са с 20 процента намаление. Намалението при зареждане на този вид карти онлайн съответно става 25%. За всички любители на белите спортове най-добрият начин да напредват бързо и да се научат да карат правилно е да изберат уроци в някое от ски и сноуборд училищата в Боровец.  По-известните сред тях са „Бороспорт“, „Хънтърс“, „Травентурия“, „Албена“, „Янакиев“, „Алпин“ и това на хотел „Самоков”. 

За масовия спорт и децата  

Повече от 15 години членовете на местните спортни клубове по ски алпийски стил, сноуборд, ски скок, ски бягане и биатлон, както и техните треньори, получават безплатен сезонен достъп до съоръженията. Вече пета година „Бороспорт” АД предоставя безплатни лифт карти и на всички ученици до 12-ти клас в Община Самоков за ваканциите и по една седмица през всеки един от зимните месеци. Изисква се само предварителна заявка от училището с данните на децата, както и периода на ползване на картите.

Създаденият по случай 120 години Боровец фонд “Петър Попангелов и приятели” също подпомага и насърчава развитието на снежните спортове сред децата и младите хора в Самоков и региона. Дългосрочната програма дава възможност децата не само да се докоснат до природата и планината, но и допринася за тяхното развитие като бъдещи спортисти, от редиците на които да излязат новите ски и сноуборд таланти на България. 

Сезонът в Боровец продължава вече 120 години

Историята на царското семейство, на тогавашната аристокрация и елит на България е тясно свързана с развитието на Самоков като регионален център и на Чамкория като първия планински курорт в България. Тази културна история върви ръка за ръка със славната спортна история на Самоковската ски школа. Датата за откриване на ски-зоната все още не е определена, зависи от атмосферните условия. Ако времето се задържи студено, оръдията за изкуствен сняг в ски-центрове “Ястребец” и “Ситняково” (Централен Боровец) ще работят денонощно и ще дадат възможност на лифтовете да отворят през първите седмици на декември.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close