ОбществоРегионални

Боровец е готов за началото на сезона

Самоков 365

В края на миналата седмица се проведе среща с представители институциите, отговорни за нормалното протичане на туристическия сезон в курорта Боровец. Срещата се организира от областна администрация традиционно в навечерието на активния зимен туристически сезон. Кметът Георгиев коментира, че вече има установена практика срещите с хотелиерите за обсъждане на текущи проблеми да се провеждат през цялата година, за да се отстраняват своевременно. Всички институции, имащи отношение към нормалното протичане на сезона докладваха своята готовност. От Регионалната дирекция по пожарна безопасност коментираха плануваните мероприятия, извършването на проверки на туристическите обекти за спазване на противопожаните изисквания – състояние на отоплителни и иелектрически инсталации, оборудване. Направено е сезонно техническо обследване на техниката за работа при есенно-зимни условия. Основен акцент в изказването на представителя на Регионалната дирекция на горите беше растителността покрай пътищата и премахването на опасните дървета От ЧЕЗ със задоволство споделиха, че през изминалата година не са констатирани сериозни аварии, като проблем се е оказал по-скоро летния сезон с обилните валежи и бурни ветрове. Благодариха на общинско ръководство за оказаното съдействие в кризисни ситуации.

Вече е направена профилактика на съоръженията – и на електропровода и на възловата станция. 22-ма ще бъдат командированите полицаи за сезона в Боровец, които ще подпомагат осигуряването на обществения ред и сигурност. Те ще бъдат настанени в хотелите „Самоков”, „Флора”, „Иглика” и „Рила”. Естествено най-много критики получи представителя на Областно пътно управление. Той докладва готовност за сезона, с достатъчно налична техника – 18 машини, както и осигурени на 100% пясък, сол, химически материали. Но присъстващите го контрираха с въпроса – какво като има техника и пясък като няма платно за почистване – това касае републиканските пътища от Дупница към Самоков, независимо от поредното изкърпване, пътя за Радуил, този за Ихтиман. Единственият положителен факт е ремонтът на близо 7 –  километров участък от града до курорта. Кметът Георгиев обърна внимание на протестите на хората, които са напълно основателни предвид състоянието на довеждащата инфраструктура. От пътното заявиха, че са осигурени милион и триста хиляди за справяне с трите активни от общо девет свлачища по пътя за Радуил. И поставените проблеми ще бъдат поставени за обсъждане на управителния съвет на АПИ.

Специалистите по околна среда и води обърнаха внимание на правилното и своевременно извозване на отпадъците. Тук естествено идва въпросът с все по-малко декларираните съдове за отпадъци от хотелите, но все по-големите количества. Кметът обаче бе категоричен, че ще се работи в тази насока, като се осигури необходимата честота на извозване. От Българската агенция по безопасност на храните акцентираха върху изхвърлянето на хранителни отпадъци и това да не бъде допускано те да отидат някъде другаде освен на сметището, защото именно това е начинът за разпространение на африканската чума по свинете. Темата е актуална и във връзка с очакваните туристи от Румъния. Във ВиК сектора естествено стои неприятният спомен от тежката авария посред зима, която остави курорта без вода. Направен е ремонт на водохващането във висока зона, отводнено е мочурището, което създаваше също проблеми, почистени са резервоарите. И така с пожелание за снежен, успешен и безпроблемен сезон приключи тази предсезонна среща на институциите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close