ОбществоРегионални

Боровец в плен от магията на Рила

 

За поредна година в началото на месец юли в Боровец се проведе народният събор „Магията на Рила планина“. Десетки състави се включиха в конкурсната част и показаха, че умело съхраняват българските традиции чрез изкуството на танца и българската народна музика. Празникът откриха кметът на Самоков г-н Владимир Георгиев и г-жа Благовестка Томова, председател на „Съюз на хотелиерите и собствениците в к. к. Боровец“, а след техните обръщения към публиката, всенародната любимка Поли Паскова представи своя впечатляващ спектакъл, продължил над 2 часа. Гостите на Боровец играха хорá и се забавляваха до късно под звуците на любимите си народни песни от репертоара на даровитата изпълнителка.

По време на „Магията на Рила планина“ 2019 всички можеха да разгледат и закупят фермерски био продукти на пазарчето пред хотел „Рила“, както и да се запознаят с традиционните български занаяти директно от занаятчиите, които също бяха изложили своите произведения. Стотици туристи използваха повода и се качиха във високите части на Рила планина с кабинкова линия „Ястребец“. По време на фестивалните дни цената на билета бе намалена и това привлече още повече планинари в региона.В събота на обяд всички посетители на курорта имаха възможността да опитат вкусния „Боб по самоковски“ от майстор-готвача Ангел Ангелов, който приготви неустоимото ястие в огромен юнашки тиган.

След конкурсната част хореографът на ансамбъл „Пирин“ даде открит урок на всички желаещи. Заедно те научиха сложна, но впечатляваща комбинация, с която зарадваха публиката на събора. След това водещите изтеглиха победителите в томболата за наградите, осигурени от Община Самоков, Съюзът на собствениците и хотелиерите в к.к. Боровец и  „Бороспорт“. Вечерта продължи с впечатляващо шоу на тъпанджиите и вдъхновяваща историческа възстановка от   клуба на любителите на старинно оръжие “Чакър войвода”. Талантливите творци представиха своите изпълнения, с което спечелиха сърцата на публиката и големи овации.

В „Магията на Рила планиана“ 2019 се включиха и талантливите танцьори от фолклорен ансамбъл „Самоков“, които поздравиха гостите на фестивала, а талантливата народна певица Деси Николова от Самоков накара всички присъстващи да се хванат на кръшно хоро и да започнат вечерната веселба.Съботната вечер завърши впечатляващо с нестинарско шоу, което ще остане за дълго в спомените на всички присъстващи.Народният събор „Магията на Рила планина“ с всяка година се затвърждава като все по-мащабно събитие и едно от водещите мероприятия в региона,  в всички – и участници, и гости бяха категорични, че тазгодишното издание е било изключително вълнуващо и нямат търпение за „Магията на Рила планина“ 2020.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close