ОбществоРегионалниСамоков

Борис Стрински с първа награда от фестивал за хора с увреждания в Перник

Анна Манова

Неуморният Борис Стрински, който скоро ще отбележи 92 години, продължава да носи награди за родния си град. Този път отличието е с адрес Перник и е от XIV Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания, провел се между 31 юли и 1 август. Стрински бе отличен с първа награда за композитор и за изпълнение.

Над 2000 бяха тазгодишните участници във фестивала. Той се организира от Съюза на инвалидите в България, с подкрепата на Агенция за хората с увреждания и Община Перник. В продължение на два дни на откритата сцена в кв. „Църква” хора с увреждания от цялата страна представиха пред публика артистичните си умения. Целта на проявата е да  помогне за социалната интеграция на хората с увреждания, да се насърчи техният талант. Фестивалът е с конкурсен характер.

Борис Стрински и ръководената от него Дамска вокална група към клуба на инвалидите се представиха с две изпълнения, с които впечатлиха журито и заслужено получиха първа награда. Те изпълниха „Българийо, моя“ по текст на Игнат Игнатов и по музика на Филип Аврамов. Второто изпълнение бе на „Самоков сияен“, по музика композирана от Стрински.

„Много съм доволен. Наградата ми беше връчена лично от Развигор Попов и Мими Иванова, които бяха част от петчленно жури. Смятам че е заслужено, защото песните са много мелодични и имат хубави и смислени текстове“, сподели пред екипа ни Борис Стрински.

Борис Стрински работи с творчески колективи от 1949 година и почти всяка изява от конкурсен характер завършва с награда за него и съставите. С много любов и сърцатост толкова години от живота си посвещава на музиката. Вече половин век е ръководител на Хора на ветераните. Отделно от няколко години на доброволни начала води Дамската вокална група към Съюза на инвалидите. Има над 1015 изяви, множество концерти и четири турнета в Германия. До момента има издадени шест сборника, в момента подготвя седми. Скоро ще отбележи 92 години.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close