ЛичностиОбществоРегионалниСамоков

Борис Вардев – идеен създател на читалище „Младост – 2003”: „Моята любов е да работя с хората, както го прави родът ми вече 300 години“

Aнелия Балабанова

Днес ви предлагаме вълнуваща среща с Борис Вардев. Поводът за нея е установеното ползотворно сътрудничество в годините с едно от самоковските читалища – „Младост 2003”. Събеседникът ни е и един от българските специалисти, работили по „Бялата книга“ на Европейската комисия и учредител на европейската мрежа на младежките домове под егидата на Съвета на Европа. Експерт с политически опит.

През 2008 и 2009 г. се изявява и като представител на „Либералния политологичен институт“ в Управителния съвет на Европейската мрежа на политическите фондации – EnoP. Има също така интереси в различни други области. Сред тях е и културата, която изгражда здравите мостове със Самоков. Учредява през 2003 година заедно с група известни културни дейци и млади ентусиасти читалище „Младост – 2003“ –  Самоков. Към днешна дата е член на настоятелството. Увереността и желанието да помага черпи от своите предци, които с гордост споменава. „Моята любов е да работя с хората и да работя за България, както целият ми род от над 300 години прави” – заявява той. Вижте още от разговора ни с него.

Здравейте, г-н Вардев. Доста хора биха проявили любопитство да се запознаят отблизо с Вас, ние също. Бихте ли се представили с няколко думи?

Казвам се Борис Вардев, имам инженерно и икономическо образование. От 2000 година се занимавам с обществена дейност, като съм бил съветник на няколко министри в младежта и спорта, културата и отбраната, както на двама председатели на комисии в Парламента.

Моята любов е да работя с хората и да работя за България, както целият ми род от над 300 години прави. Това е важно да се спомене, защото е и духовната ми връзка със Самоков. Прадядо ми Хаджи Никола Вардев заедно с братовчед си открива първата книжарница в София на Златарската чаршия. Те са съратници на Левски и членове на Тайния Софийски революционен комитет на Апостола. Вардеви разнасяли бунтовна литература и са правили комитети от София до Македония, като много сериозна дейност са развивали в Самоков и района. Това ме накара, когато реших да последвам примера му да създам читалище и да се загледам в този прекрасен град.

Човек с разнородни интереси сте, от какво са провокирани те?

Основно от желанието да работя за България и да помагам на младите хора. Това ме кара да съм в непрестанно търсене на нови и нови начини да го правя. Тази година бях ментор на ученици по програмата ABLE Mentor. Такова начинание е и работата ми като идеен създател и член на настоятелството на читалище „Младост – 2003”.

Името Ви е свързано със Самоков и създаването на читалище „Младост – 2003”. Спомняте ли си този момент?

Да, разбира се. След като бях взел решение да продължа примера на рода ми, защото Хаджи Никола е един от учредителите на читалището в Якоруда и дарител на училището там, ликът му и до днес е на стената на учебното заведение, аз споделих и идеята с приятели и съмишленици. Разбира се най-дейна и прекрасен мотиватор се оказа Лили Шуманова, уважавана учителка и шефка на скаутите. С нея ме запозна председателят на скаутите в Българи Джими Морфов и шефът на софийските скаути тогава Петър Трайков, също учредители. Събрахме се, нахъсахме местната културна интелигенция, която ни подкрепи, станах съучредител и го направихме. Помня всеки миг от пътя до сега, стотиците деца и мероприятия, както и помощта на всички кметове на Самоков. Разбира се, след като ги убедихме, че сме сериозни. Но с такава бойна машина като Лили няма как да е по друг начин. Тя е уникална и заедно с Иван Шуманов са народните будители на нашето време. Аз съм скромен помощник.

Скаутската организацията ли ви сближи с културното учреждение или тя просто се оказа част от пейзажа?

Тя беше важната спойка и се надявам отново да заработи с пълна сила. Скаутите не са част от пейзажа, те са важна негова съставка. Ще стане!

Какво предстои оттук-нататък, като бъдещи проекти?

Въпреки трудния момент с пандемията, ние продължаваме още по-уверени. Предстои откриване на библиотеката към читалището, както и няколко реновации на помещенията. Продължават курсовете и, дай Боже,  участията у нас и в чужбина. Но няма да е лесно ще разчитаме и на Общината и на спонсори.

Знам, че имате интерес и към войнишките паметници. Предвиждате ли нещо по това направление и може ли Самоков да се възползва по някакъв начин?

Аз съм един от хората, написали Закона за военните паметници и имам поглед върху темата. Преди години бях го поставил като важна задача в живота ми и стана. В добри отношения съм с министъра на отбраната и с директора отговарящ за това Иво Антонов. Винаги мога да „лобирам“ в добрият смисъл на думата пред тях за Самоков. Разбира се, решението е в техни ръце. Така, че винаги мога да поговоря с хора, които искат да направят нещо свързано с войнишки паметници в населените си места.

Какви са наблюденията Ви относно културния живот в града?

Според мен е наситен и това се дължи и на нашето читалище и на желанието нещо да се случва. Но всички, които сме или се занимаваме с политика имаме дълг към културата и това е важно да се каже и да се работи в тази насока.

Във Ваше лице Самоков вероятно има един добър приятел, така ли е?

Вечен. Бих помагал по всякакъв начин.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close