Слайд категория

Борислав Брейчев – новият кмет на с. Алино

От около месец село Алино има нов кмет. Името му е Борислав Брейчев и е само на 31 години. Той е и най-младият кмет в нашия регион. Завършил е основното си образование в ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, а средното в СУ „Никола Велчев”. Първоначалното му занимание е в сферата на строителството, а след това заедно с брат му започват работа в земеделието. Летата от детството му минават в село Алино, иначе живее в Самоков. Това не е противоречие. Истината е, че по думите му той милее за селото и негова основна цел е да работи в посока за подобряване на условията на живот там. Макар и малко селото все пак има жители, за които някой трябва да поеме отговорност. Това, че е млад за него е предимство, а опита ще придобие с течение на времето. Въпреки че само от месец да е на тази позиция, той е запознат с живототрептящите проблеми на Алино. Или както той самият се пошегува – наследил е бюро и проблеми.

brei4evЗа това как се прави преход от селско стопанство към политика и какво смята той да промени в живота на селото, споделя за „Самоков 365” Борислав Брейчев.

Как стана преходът от земеделие към кметски стол? Това първите Ви опити в политиката ли са?

 

Аз всъщност първоначално се занимавах със строителство и имах фирма, след това се преориентирах към земеделието заедно с брат ми. Наистина това е усърдна и неблагодарна работа, която изисква много труд, но много малко млади хора искат да се занимават с това. Никога не съм мислил и не съм искал да се занимавам с политика. Да, това са първите ми опити в тази сфера. Желанието ми е ако може нещо да се промени в положителна насока за селото, то да стане. От 24-те села в самоковска община, Алино е най-западнало. Няма една улица, по която можеш свободно да минеш пеша, а за кола да не говорим.

И все пак оставяте земеделието и започвате работа като кмет. Изкарват ли се пари от земеделие днес?

 

Ако работиш усилено се изкарват, но се изисква усилен физически труд. Освен това доходите идват на етапи. Първо се инвестира, а после са и очакванията да се върне вложеното. Работата е целогодишна, а парите идват на етапи. Това може би отказва доста от хората да се занимават с такава дейност. Сега през свободното време ходя и помагам на брат ми в работата.

Настоящите политици, а и тези преди тях ни показаха, че думата политика е силно отрицателна, мръсна дума и синоним на личностно облагодетелстване. Така ли е наистина?

 

Сигурно е така, но чак като мръсна дума аз не я възприемам. За личностното забогатяване не съм съгласен – много фактори са и основното е на каква позиция си и затова смятам, че не важи в пълна сила за всички. Може би е така за ръководните кадри.

Какви са основните проблеми на селото?

 Инфраструктурата е доста сериозен проблем. Имаме вода, но не можем да я опазим. Откакто е направен външният водопровод, 1956 година, не е подменян. Работи се на парче, а през ден има аварии. Случвало се е да нямаме вода по два дни. А за лятото и не само знаете колко е лошо това. Аз имам багер и копая понякога на места при нужда, но това е временно решение.

 

Как могат да се решат част от проблемите?

 Има решения, но нещата се случват бавно и трудно. Необходими са приходи. Може да сме село със затихващи функции, но тук живеят 180 души и не може да се пренебрегват най-належащите им нужди. Търся контакти с община Самоков и с кмета г-н Георгиев и оттам очаквам подкрепа. Действаме и за подмяната на водопровода и да се отстранят авариите. Не може да се прави инфраструктура без да е решен кардинално въпросът с водопровода. Нещата просто са навързани. Добре е да се прави общоселско събрание и да се обсъждат проблемите на алинци. В момента помагаме на хората, с каквото можем, предимно административна работа – попълваме със секретарката молбите за отопление. За хората в малките села като нашето е важно да има отопление и сигурност – да няма кражби и вандалски прояви. Всичко останало е второстепенно, защото населението е по-възрастно.

 

От съвсем кратко време сте кмет, но все пак какво е за Вас тази длъжност?

 Голям ангажимент към селото, за което милея. Без регламентирано работно време, без отпуски. Имам желание да се работи в полза на селото, да се направи една компютърна зала, например. Искам да се назначи един човек, който да отговаря за поддръжката, за чистотата. Но най-вече за мен тази позиция е една огромна отговорност.

 

След време ще дойдем да проверим как стоят нещата и има ли промяна в положителна насока. А сега предстои съборът на селото, кога е той и какво се предвижда?

Знаете, че съборът е начин селото да се оживи, получава се нещо като родова среща – хората идват да се видят с близки и приятели, да се повеселят. Традиционният събор на Алино е на 31.08. Ще бъде на центъра, предвиждаме сцена, оркестър и програма. Ще има курбан за здраве, който ще е от 12:00 часа, а от 14:00 е стартът на празника. Каним всички гости и жители да дойдат и да се забавляват с нас.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close