БоксИнтервюРегионалниСпорт

Боксьорът Иван Стаменов: Сбъднах мечтата си, станах републикански шампион

Илиян Чалгънов

Той е хегемонът в самоковския бокс. Вдъхновен от Кубрат Пулев, започва своята кариера на боксьор и със всеки изминал ден става все по-добър. Съществена роля тук изиграва неговият баща и треньорът му Веселин Райчев. Повече за Иван Стаменов от първо лице.

 

Откъде тръгна кариерата ти на боксьор? Как реши да се занимаваш точно с този вид спорт?

Когато бях на 12 години, през 2013 година и вкъщи гледахме мач на Кубрат Пулев и Александър Устинов. Оттам започна всичко и влечението ми към бокса. Постоянно казвах на баща си да ме запише да тренирам.

 

Трудно ли се взима подобно решение, да се захванеш с бокс? Знаем, че той крие доста рискове, като наранявания и контузии.

 

Да, доста трудно се взима такова решение, но в мен надделя удоволствието, което изпитвам към спорта и бокса. Не съм мислил за рисковете от контузии, дано няма за в бъдеще. Досега не съм имал.

 

Имаш ли някой модел за подражание в бокса?

 

Има много. Като боксьор харесвам Генади Головкин от Казахстан. Той е много добър и е точно на моите килограми и категория. Също така харесвам като спортист и Станимира Петрова. Те е ставала два пъти шампион – европейски и световен и сега очаквам отново да бъде на предстоящото европейско първенство. Не на последно място, отново искам да подчертая, че станах това, което съм заради Кубрат Пулев. Вдъхнових се от неговите постижения на ринга. Винаги съм го подкрепял и така ще бъде и занапред. Той може да бие всеки.

 

Кое е най-паметното ти състезание, което считаш за най-голям успех?

За най-голям успех, считам последното състезание в Ямбол, тъй като станахме отборни шампиони. Двама станахме републикански шампиони. Това е най-доброто ни отборно постижение. За първи път станах републикански шампион и сбъднах своята мечта.

Да ни кажеш какво предстои оттук насетне, като подготовка за следващия шампионат и европейското?

Ще се подготвяме най-вече в „Дианабад“ до август,  когато заминаваме за „Албена“ и ще се подготвяме с националните

 

Кой е най-силният ти противник?

Когато съм бил по-слаб може и да е имало силни противници. Сега мисле, че почти няма такива. Иначе принципно е хубаво да имаш силни конкуренти, за да можеш самият ти да надграждаш.

 

Като база за подготовка, как ти се струва тук в един град като Самоков?

Трудно е тук, тъй като и треньора няма много време и залата ни е доста малка. Нямаме добри условия тук определено.  Много съм благодарен на Треньора си Веско за всичко, което прави за мен и останалите.

 

Какво научи от себе си от бокса?

Най-важното, което научих е, че човек ако има цели и мечти, може да ги постигне. Няма невъзможни неща

Искаш ли да кажеш нещо на някого?

Искам да изкажа своята благодарност и към моя баща, който винаги е бил до мен и ме е подкрепял. Благодаря и на треньора си и на всички останали, които са били до мен. Благодаря и на Вас най-сърдечно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close