Седмицата

Бойко Хаджийски: „Насила ни водят към гражданско неподчинение“

boyko hadjiiskiТемата за регионалното депо продължава да вълнува и тревожи. Ето продължението след делото от 11 декември:

Г-н Хаджийски, към днешна дата каква е ситуацията с площадката за Регионалното депо? След всички съдебни дела, които се водят, какво се случва?

Най-хубавото към момента е, че депо все още няма. За съжаление обаче Общината вече три години така и не прави нужното, за да се избере друга, по-подходяща за него площадка, която да събира боклука на Ихтиман, Костенец, Долна баня и Самоков. Очевидно Господ е създал само едно място за изхвърляне на боклук на територията на тези четири общини, и то трябва да е на 1 км от Самоков, на 1 км от с. Драгушиново и на 1 км от р. Искър. Гордостта на града ни – чистият въздух и чистата вода, ще останат един мил спомен за нас, благодарение на упорството на нашата Община, която се запъва като магаре на мост, щом стане дума за промяна на местоположението на бъдещото депо.

Иначе конкретно на въпроса Ви – съдебното дело, с което атакуваме доклада по ОВОС, в момента се гледа от Върховния административен съд, който беше насрочил заседание по него за м. април следващата година. По настоятелна молба на нашата Община заседанието беше изтеглено за средата на м. декември т.г. Не искам да правя внушения, но бих бил един наивник, ако все още вярвам в непредубедеността на съдебния състав.

Предоставихте ни данни, че новото сметище е попаднало под лупата на прокуратурата, само докладът по ОВОС ли е причината?

В конкретния случай сигналът беше подаден заради това, че в доклада по ОВОС като най-близка река до площадката е посочена не р. Искър, както е в действителност, а р. Палакария, т.е. налице са неверни факти, въз основа на които е направен извод, че депото може да бъде построено точно там. Разбира се, това не ограничава правомощията на прокуратурата да разследва и всички други неверни факти в доклада и искрено се надявам да го направи – заради себе си и своя авторитет. Софийска окръжна прокуратура вече показа едно сериозно отношение към проблема и отмени отказа на Районна прокуратура – Самоков да образува досъдебно производство.

Това ми дава надежда, че специализираните органи имат желание да вникнат в същината на проблемите, макар и за всеки ученик да е ясно къде е р. Искър, какво остава за представителите на институциите. Тук изключвам Общината, защото те са одобрили този доклад в този му вид и явно трябва да се върнат в началното училище.

Макар и позатихнало напрежението около новото депо не е намаляло, какви са Вашите наблюдения по този въпрос?

Нашата Община искрено се надява напрежението да е намаляло и тихомълком продължава да работи по осъществяване на проекта. На тях мога само да кажа, че ние ще продължим да сме за промяна на мястото на депото и имаме подкрепа дори сред самите служители на общинската администрация, толкова грижливо селектирани през годините. Знаем какво се случва, наясно сме, че целта е депото да започне да се строи през 2014 г., с цената на всичко, но не разбирам какъв родолюбец може да си, когато сам унищожаваш природата на своя край и го превръщаш в гигантско сметище. Тези хора един ден ще бъдат презирани от своите бивши приятели, познати или съседи, но днес, когато са в управлението на общината, не разбират и не оценяват този факт. Не са чели или пък са забравили Христо Смирненски.

Вие казвате, че има алтернатива с друга площадка? Защо според Вас Община Самоков не предприема действия в посока нейната смяна?

Алтернативи има, и те са около 20, разгледани и класирани още през 2005 г., нещо, което Общината много добре знае. Сред тях никога не е е била сегашната площадка, която точно ние предлагаме няколко години по-късно да стане мегасметище и другите общини с радост се съгласяват. Ако знаех причините сами да предложим тази площадка, щях да мога да дам отговор и на въпроса Ви защо Община Самоков не предприема действия за промяната й.

Може би отговорът се крие в прозрението на бившия ни кмет Николов, лека му пръст, че там, където е боклука, там е и мафията. Изхождайки от него, бих искал да напомня на всички участници в тази пиеса, че давността за някои неща е по-дълга, отколкото те ще прекарат във властта, и, че прегрешенията им са много повече. Като техен доброжелател ще им дам и жокери – „Гал Гал супер вю” и „Рафаело 2008”.

Какво бихте предприели, ако случайно делата не се увенчаят с успех?

Ще търсим, както и досега, всякакви начини, за да променим това решение. Честно казано, не очаквах всичко да е толкова трудно, защото нещата са много ясни. Срещнахме обаче яростен отпор, гарниран със заплахи, тормоз и ангажиране на полицейски сили. Освен учудване, това предизвика в нас и основателни съмнения, че не Общината стои зад този проект, а този, който би построил и/или управлявал това сметище. Т.е. общинарите ни наистина са едни слуги, но не на народа.

Не изключвам в момент на проблясък те сами да се откажат от този проект, но това е в сферата на фантастиката. Допускам по-скоро второто – че те ще се опитат да докажат своята моментна сила и ще пристъпят към строеж въпреки всичко. Тогава няма да имаме друга възможност, освен да призовем към гражданско неподчинение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close