ОбществоРегионалниСамоков

Божидара Трохарова се завръща в Самоков с школа по китара „Анима“

Анна Манова

Да се завърнеш в родния град и да бъдеш полезен с опита и знанията, натрупани през обучението си, това е желанието на младата китаристка Божидара Трохарова. Така тя решава да създаде школа по китара в Самоков, която нарича „Анима“. Преведено от италиански означава именно това, което тя влага, свирейки – душата си.

Божидара обиква китарата още от първото докосване на нежните й струни. Колкото повече време отделя на инструмента и свиренето, толкова повече се уверява, че именно това е нейното призвание и музиката – нейният начин да изрази себе си.

Като ученичка започва да посещава школата на Христо Христов и става част от китарния ансамбъл „Акустика“. Става член на училищната банда „Neon Mosquito“. Решава да се занимава по-сериозно с музика и продължава уроците си в София при Валентин Бузов, който й помага да се подготви за кандидатстване. Завършва бакалавърска и магистърска степен по класическа китара в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където учи в класа на доц. д-р Росен Балкански. В момента учи втора магистратура Музикална педагогика.

24-годишната самоковка успява да трупа опит от майсторски класове с участието на едни от най-известните имена в сферата, сред които Пепе Ромеро, Скот Тенант, Зоран Дукич, Атанас Уркузунов, Аниело Десидерио, Никола Монтела и д.р.  Божидара взема участие в редица концерти като солов и камерен изпълнител. Лауреат е от няколко международни конкурси. През 2020 г. е солист на Академичен симфоничен оркестър към НМА „Проф. Панчо Владигеров”. От четири години преподава китара на малчугани и младежи в софийската школа Мusic Art Center.

Днес в Самоков, тя започва това начинание с желанието да обучава деца и младежи и да възпита в тях същата любов и оттаденост към музиката.

„Имам огромното желание да се занимавам с деца. Връзката, изграждаща се между учителя и детето, учейки инструмент, е много специална и е малко по-различна от тази между учителя и ученика в училище. Това, което обединява всички ни е любовта към музиката”, споделя Божидара. И продължава: „Контактът с децата е много ценен, учим се взаимно“.

Тя споделя, че забелязва тенденция към засилване на интереса към китарата и освен деца и младежи, към него се ориентират и по-зрели хора. Но отчита и една тъжна тенденция, че посещавайки различни фестивали, не вижда китаристи от Самоков.

„Имам възможността да посещавам различни китарни фестивали и конкурси, където се изявяват участници от различни градове в България. Иска ми се и в Самоков да има добра китарна школа и да присъстваме на подобен тип събития. Изявата е много важна за развитието един музикант. Така трупаме опит, виждаме кой какво е научил и се учим от грешките си.“ – казва Божидара.

„Свиренето на инструмент е полезно, не само защото развива музикална култура и слух, а и дисциплина, постоянство и търпение. Това са важни качества, независимо с какво се занимаваме. Също така, помага изключително за развитието на мозъка, защото едновременно активира няколко центъра. При заниманието си с инструмент едновременно ангажираме слух, зрение, памет, моторика“, споделя Божидара Трохарова.

Школата по китара вече започна дейност с индивидуални занимания за деца над 6-годишна възраст. Часовете се провеждат в Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close