Злободневно

Богат Бабинден в Радуил

Димитрина Божилова

Януари е един от най-богатите на празници месец. В този календар влиза и 21 януари – Бабинден. Никога не е отминавам без да бъде уважен от радуилки. За мен също беше празник и то троен – на този ден преди 91 години се е родил баща ми, а внукът ми Георги, на когото станах акушерка, вече е на 23 години. Своята радост аз споделих с бабите на 12-те бебета, които са проплакали през 2016 г. в Радуил. Звучи невероятно, но е факт. Осем момиченца и четири момченца са донесли много радост на своите семейства. Първи е глътнал чистия рилски въздух Йордан още на 6 януари. На 9-ти ноември своя вик надава Самуил – внук на бившата акушерка Катя Сукова. Тя сподели нещо много хубаво – баща й се казва Крум, бащата на бебето Калоян и най-младия филиз от родовото дърво е Самуил. Истински български имена!

Останалите 10 бебока – Дария, Ивайла, Пламен, Боян, Сияна, Иван, Иванина, Карина непрекъснато бяха в устите на бабите, които с грейнали от радост очи показваха снимки и разказваха за ежедневието им. Заради това масите се огъваха от всички тези вкусотии, за които се бяха постарали и баби, и мами /погачи, баници, сладкиши, мезета и питиета/. С греяна ракия вдигнахме тостове за здравето на бебоците и пожелания за дълголетие и богатство. Кметът Любомир Димитров освен приветствените слова ни подали голяма торта с надпис „Честит празник!”. Д-р Нина Вакарелска поднесе подаръчета за всяко новородено, а после ритуално изми ръцете си, поливана с вода от мамите и бабите. Същото се случи и на Катя Сукова, която дълги години е помагала да се появят новите граждани на селото. Тя подари по една красива рамка за всяка снимка на бебетата. От името на читалището и кметството бабите получиха по една чаша с лъжичка, за да хранят с вкусни манджи своите внуци.

Едно тревожно явление ще ви докажа сега с данните за ражданията в България. През 1950 г. са се родили 182 572 бебета, 1900 са 157 000, 1989 г. – 112 289, 1997 г. – 64 128, 2015 г. 61 000 и 2016 г. – 59 633.

Повече от три пъти по-малко са ражданията. Затова трябва да се помисли и от страна на управляващите. А ние – жителите на Радуил сме радостни от факта, че сме дали само през 2016 г. 12 нови граждани на България. Дано само като пораснат да останат.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close