Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Богата фолклорна програма очаква гостите на седмото издание на Чакърови празници

Анна Манова

Богата фолклорна програма очаква гостите на седмото издание на Чакърови празници. Организатори на събитието с патриотична насоченост са местните войводи от Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода“, с подкрепата на Община Самоков. Честванията се превърнаха в традиция, събираща на едно място гости от близо и далеч в местността Чакърови поляни край Самоков. Те се провеждат в края на месец юли, а тази година ще са между 19-20.07 /петък и събота/.

Всяка година организаторите се стремят да направят програмата по-интересна, включвайки в нея повече изпълнители, импровизирана уличка на занаятите, в която безплатно могат да се включат местни занаятчии, историческа възстановка, курбан, песни и танци. Мястото е облагородено, а поляната е поддържана в добър вид. Преди около три години бе изграден нов масивен мост, който да осъществява по-лесен достъп до мястото. През 2017 година бе монтиран 12-метров пилон, на който гордо се развява 5-метров трикольор. Всяка година организаторите призовават гости и местни да облекат носии и да се върнат поне за кратко към корените си.

Настаняването на гости и участници ще бъде на 19 юли /петък/ към 18:00 часа, като всички се събират на Чакърова поляна. Тези, които имат желание може да участват в палатковия лагер, да се насладят на хайдушкия огън и красивата природа. Наред с това организаторите са подготвили лятно кино. В прожекцията ще участва 15-минутен документален филм, заснет по време на честването миналата година. Освен него гостите ще имат възможността да изгледат и кратък исторически филм за създателя на българската картечница – самоковеца Христо Николов, с участието на КЛИО „Чакър войвода“ и клуб „Единение“. Домакините очакват в Чакърови празненства да се включат над 15 клуба от цялата страна.

Празникът ще започне на следващия ден – 20 юли /събота/ от 10:30 часа. Тогава ще бъде официалното откриване. Час по-късно ще започнат традиционните исторически възстановки, а в 12:30 часа ще бъде раздаден вкусен курбан за здраве. За доброто настроение на всички присъстващи тази година ще се погрижат няколко народни изпълнители – Малин Домозетски, Гергана Димова, Ива Давидова и Володя Стоянов. Участието на Ива Давидова е подарък към местния клуб, който взе участие в един от последните й клипове, заснети в Самоков. От своя страна Володя Стоянов гостува за трета поредна година в празненствата и е почетен член на КЛИО „Чакър войвода“.  В празненството ще се включат и „Големите гайди“, идващи директно от Смолян. Ще има народни борби и атрактивни награди.

Организаторите канят всички да се включат в общото веселие и да прекарат един интересен ден сред красивата природа, с много песни и танци. И не на последно място да се грижат за опазването на Чакърова поляна.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close