Слайд категория

Боб-фест Радуил 2013 – да запазим традицията!

bobfestСъбота е – слънчево, топло и оживено. Намираме се в Радуил, столицата на боба, защото на 31 август и 1 септември се проведе XI-ят международен фолклорен фестивал, посветен на магически вкусното растение, на танците, фолклора и най-общо казано на традицията.

Малкият площад, щедро украсен със сцена тази година, погълна навалицата. Дошлите гости чакаха официалното откриване на празника, в който тази година взеха участие над 70 състава от почти всички краища на България т.е. над 1200 души. Гости имаше и от съседна Сърбия – от Александровац. Боб-фестът изненада и с 8 изложби.

Протойерей Константин Стоянов освети празника и положи неговото начало.bobfest3

Журито в състав – акад. Иван Тодоров, Веселка Николова – изкуствовед и етномузиколог и хореографът Здравко Димитров имаше нелеката задача да определи победителите.

Председателят акад. Тодоров заяви, че е важно това да се пази българщината и нашата задача е да опазим, съхраним и предадем всичко онова, което народът ни е творил векове наред. „Най-голяма награда за участниците са аплодисментите на публиката, останалото е част от протокола“, завърши акад. Тодоров.

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев поздрави организаторите и припомни, че за създаването на този форум основна заслуга има човекът, който първи преди цели 11 години заговори за Радуил като за Столица на боба – Георги Божилов-Гебо. Той обърна погледа на света към рилското селце и към неговите съкровища, за да може днес да привлича със силата на магнит любителите на кулинарията, дърворезбата, плетивата, музиката и танца. Ансамбъл „Разметаница“ от град Бобов дол смени кукерските танци тази година и поздрави публиката с шарен и весел танц.

Днес огромна заслуга за продължаването на Боб-феста има Димитрина Божилова, заедно с читалището и с кметството на село Радуил. Първият ден изненада за публиката беше народната певица Любка Рондова, а през втория ден гост беше Бони Милчева, която познаваме от предаването „Ако зажалиш някой ден“.

Класирането от двата дни разпредели наградите – „Златно бобче“ и „Златен фасулицър“, както следва: скулптурата „Златно бобче“ отиде при единствения чуждестранен участник – ансамбъл „Жупа“ от град Александровац, Сърбия. За цялостно представяне призът отнесоха самодейците от село Багренци, кюстендилско.

Медали „Златен фасулицър“ спечелиха общо десет състава:

ЖФГ за автентичен фолклор от с. Алино

ЖФГ за автентичен фолклор с. Пещера, Пернишко

ЖФГ „Здраве” от Сандански

ЖФГ от с. Белчин

Ансамбъл „От извора”, София

ЖФГ от с. Клисура

ЖФГ от Крайници, Дупнишко

Жабокрът – ФГ „Азалия”

Ансамбъл „Горнополска песен” – с.Овчарци

Трио „Авлига” от Дупница

За обработен фолклор награда получиха певчески групи – обработен фолклор, ПГ „Солей” от Ихтиман и ансамбъл „Илинден” от Красна поляна.

Танцовите състави също не бяха пренебрегнати. Призьори станаха танцови състави „Разметаница” от Бобов дол, клуб от Стара Загора и ансамбъл „Чинарче” – София.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close