ОбществоРегионалниСамоков

Благотворително тържество в помощ на храм „Св. Никола“ подготвят тази събота в Райово

„Самоков 365“

 Благотворително тържество, под надслов „Пробуждане“, подготвят в самоковското село Райово. Събитието е с цел набиране на средства за ремонт на храм „Св. Никола“, намиращ се в селото. Негови инициатори са църковното и читалищно ръководство. Благотворителната инициатива е планирана на 28.08.21 г. /събота/ с начален час 18:00 на площада в Райово.

Събитието ще започне с тържествен водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Михаил Колев и ще продължи със забавна програма, която ще включва търг на домашно приготвени баници, питки и разнообразни вкусотии. В деня ще има поставени кутии за дарения.

Храм „Св. Никола“ има специално място в сърцата на жителите на самоковското село Райово. Той е построен през 17 век като е изографисан едва 1837 година, което личи по ктиторския надпис на входната врата. Няколко години по-късно, през 1903 г., завършва построяването на притвора към църквата. Един от последните ремонти, който включва най-неотложните дейности, е правен 2000 година като тогава са отпуснати 2 000 лв. Енорийски свещеник по това време е Ангел Васов. Обновяването на църквата в селото продължава и на по-късен етап. 2004 г. е изградено стълбището от 68 стъпала и направен основен ремонт на камбанарията. На откриването присъства лично Симеон Сакскобурготски. А през 2018 година са отпуснати 10 хил. лв. от Комисията по вероизповедание по докладна, подготвена от отец Михаил. С тях се направи ремонт на покрива като най-спешно и належащо. По данни на самоковския краевед Георги Захов в църквата са запазени царски двери с напълно измита живопис, много сходни с тези в с. Белчин. Подменена бе и църковната камбана, след като предишната бе открадната.

„Св. Никола“ се нуждае от още ремонти и с тази цел доброволци са се наели с набиране на средства. Храмов празник на църквата е 6 декември.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close