ОбществоРегионалниСамоков

Благотворителното „Пробуждане” в Райово събра 8 700 лв. за ремонт на църквата в селото

„Самоков 365“

Благотворителна инициатива „Пробуждане” събра в събота вечер /28.08.21г./ жителите и гостите на площада в село Райово. Хора на различна възраст се обединиха и без колебание „прегърнаха” идеята на църковното и читалищно ръководство в името на това да се съберат средства за на църквата „Св. Никола”.

Храмът е в доста незавидно състояние и има нужда от ремонт. Последният е от 2018 г. когато се е наложило спешно да бъде поправен покривът. Преди това през далечната вече 2000 година са отпуснати 2000 лв. за неотложни дейности, а през 2004 г. е изградено стълбището /68 стъпала/ и направен ремонт на камбанарията. Тя беше открадната и в последствие подменена с нова – дарение от Владимир Брадянов. Жителите и хора, свързани със селото, повече от всякога са решени да обновят християнската светиня, заемаща специално място в сърцата им.

„Вярата ще ни съхрани!” – категоричен беше архиерейският наместник отец Михаил Колев, който лично благослови начинанието в присъствието на кмета Васил Васов. В тържество на духа, добронамереността и таланта се превърна съботната вечер. Началото поставиха най-малките – децата на Райово под погледите на своите горди родители. Програмата продължи с поздрав от ТС „Палакарийче” с ръководител Росица Павлова, които зарадваха присъстващите със специално подготвен нов танц. Липсваха райските гласове, но за сметка на това имаше шопски хумор в изобилие и изпълнения на акордеон от Георги Машов и неговите възпитаници. Пробуждането продължи с наддаване за кулинарните изкушения и ръчно изработените сувенири, наредени на масата.

Общите усилия се увенчаха с успех и общата събрана сума от благотворителната инициатива е 8700 лв. Всяка една стотинка от тях ще бъде използвана за богоугодното дело и ремонта на църквата, уверяват организаторите. Адмирации за водещите Иванина, Влади, Иван, Катя Янакиева, Нели Василева и на не последно място многобройните дарители, които придадоха смисъл на начинанието. Историкът Силвио Томов не пропусна да отбележи колко ценна е църквата „Св. Никола” в културен и исторически план и обеща да опише миналото на селото. Това е основателна причина благотворителните инициативи за ремонта на светинята да продължат и в бъдеще.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close