КултураОбществоРегионални

Благотворителност „От децата за децата”

Анна Манова

teatyr2jpgНа 14 октомври, когато по православния календар отблязваме Деня на хриянското семейство, в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” се проведе благотворителен театър. Негово мото беше „От децата за децата”. Главни участници в инициативата бяха възпитаниците от ПГ „Константин Фотинов”, заедно с ръководителките им Стефанка Митрева и Емилия Попова. Това е театрална формация „Театър Фантастиш!”, които спечелиха множество награди, като бяха подготвили съответната постановка – “Пътуването” на немски, а по-късно адаптирали на български, за да може да бъде достъпна за широката аудитория. Организатор на събитието с благотворителен характер беше Елена Георгиева. А билети, на стойност определена от зрителя, можеха да бъдат закупени на място. Средствата се събираха в кутия до входа.

Всъщност между самия ден, избор на постановка и организатор имаше една изключително важна линия – семейство – пътуване – завръщаме – дом. Самата Елена Георгиева, която е самоковка, е прекарала 12 години зад граница. И днес тя се завръща научила ценни житейски уроци и с ясното съзнание, че раждането на даден човек на определено място не се подчинява на някаква случайност. Напротив, камъкът си тежи на собственото място, но всеки го научава по свой начин, изминавайки различен път. Понякога този урок те отвежда на милиони километри разстояние, за да може един ден да се върнеш отново на мястото, на което истински принадлежиш. На същото това място, където се намират близките, семейството, приятелите и където сърцето и разумът не се раздвояват, а живеят в пълна хармония. Точно това разказаха и талантливите ученици, една част от които вече са студенти в различни специалности. Те представиха един съвременен прочит на вечната човешка мечта да опознава нови хоризонти. Това е историята на българина, който пътува в чужбина, за да открие себе си. И за да разбере, че вкъщи си е най-хубаво. Сходна е историята и на самата Елена. Завърнала се в България и по-конкретно в родния Самоков тя решава, че може да бъде полезна като двигател на нови и положителни промени, които първо трябва да тръгнат от самите нас. Като основното и желание е средствата да се използват за занимания с деца от града и практически семинари, насочени в теми за природата, човечността и живота.

„Много благодаря на всички, че сте тук, както и на студентите, които пътуваха за да вземат участие в постановката. Вие сте едни малки звезди, които сияят на сцената и докосват сърцата. Този театър показва, че камъкът си тежи на мястото. А това, което аз искам да добавя е, че единственото, което научих като урок в чужбина след толкова години е, че не е случайно мястото, на което човек е роден. Истинско щастие на друго място е почти невъзможно. Ако хората се трудят за по-добро утре толкова усърдно тук, колкото когато отидат в чужбина, България ще бъде земен рай. Но това е избор, който трябва да направи всеки сам.  Научих, че когато мислиш само за себе си, това не прави сърцето щастливо, разбрах че много често умът противоречи на сърцето и че всъщност сърцето има правилните отговори. Затова идеята е всички заедно да си помагаме, да се обединим към едно по-добро утре. Няма врагове и приятели, а уроци, които трябва да научим. Много ми се иска децата да остават и да се реализират тук, а не като мен – след 12 години да разберат, че са се лутали, а всъщност истинското място, на което принадлежат – е точно тук!”, каза преди старта на постановката Георгиева.

Идеята на младата дама е да се провеждат образователни семинари, в които да си сътрудничат с директорите на гимназиите и училищата в града и с техните учениците. Елена Георгиева е готова да води събеседвания с отделните класове съвсем безвъзмездно. Като тя подчерта, че подобен тип семинари са доста скъпи. А Георгиева може да покани за лектор специалистка от Канада. „Била съм на много семининари. И това, което съм научила е, че отговорите са вътре в нас и това, което ни разболява, може всъщност да ни излекува. Аз ако съм знаела тези неща по-рано животът ми щеше да протече по съвсем различен начин. Затова смятам, че си струва!”, заключи Елена. Тя призова лицата, които имат интерес  да вземат участие в подобен тип семинари да се запишат предварително, за да се изготви списък и да се намери подходящо помещение за целта.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close