Слайд категория

Благотворителна кулинарна изложба на ГЕРБ – Жени в помощ

izlojbaВ началото на тази седмицата (20.01.14г.) в ритуалната зала на гр. Самоков се проведе 5-то традиционно събитие, организирано от жените на ПП ГЕРБ. Обикновено събитията досега се изразяваха в даване на подаръци на семействата на последното и първото бебе на годината.

Тази година кулинарната изложба-базар е обърната към семействата с репродуктивни проблеми. На нея можеха да се видят различни кулинарни изкушения – от баници, питки, през салати, торти, различни сладкиши и всички те поднесени изключително атрактивно и с вкус. Цените варираха от 10 до 50-60 лв. Участие в изложбата взеха както големи фирми, наложили се в областта, така и частни лица, решили да помогнат със собствени деликатеси и изкушения. Някои от участниците може да се нарекат партньори на проявата, защото са активни от самото й начало. Имаше лица и фирми, които направиха своеобразен рекорд по броя на кулинарните произведения, като: ”Шатрата”, Хранително вкусов комплекс „Искър”, Василка Стоименова, х-л „Самоков”, х-л „Айсберг”, х-л „Уайт хаус”, студио „Елеганс”, „Дусман” – клон Самоков, кметствата в селата Марица и Доспей. Дълъг е целият списък. Включиха се и много нови, а предоставените кулинарни шедьоври надвишиха 60. Те бяха закупени за 1241.00 лв. от ценителите на красотата и деликатесите на трапезата. В дарителската кутия бяха събрани още 296.00 лв. Към тях своята лепта от партийната субсидия добавиха общинската и областната структура на ГЕРБ. Те ще бъдат поделени между две семейства с репродуктивни проблеми.

Благотворителната изложба има за цел да акцентира на проблемите с репродукцията, каквито днес имат доста семейства. Организаторите подчертаха, че първото бебе ин витро се е появило на 25 юли 1978 година и оттогава до днес науката непрекъснато се развива в тази насока и все повече семейства се ориентират към ин витрото. Каузата има за цел да помогне на две семейства, тъй като самата процедура е доста скъпа. Както те подчертаха, че да се сбъднат мечтите на всички жени с подобни проблеми е трудно, но поне на две може да се помогне. Благотворителната изложба беше надпартиина, и за това свидетелстват присъстващите.

Събитието уважиха депутати от ГЕРБ в 42 Народно събрание – Ирена Коцева, Милена Дамянова, Корнелия Маринова, Ирена Соколова, Красимира Анастасова, Аксения Тилева, Донка Иванова и Милчо Багдасаров от „Коалиция за България“, заместник-председател на Комисията по образование и наука. Сред гостите бе и Вера Вулджева, член на УС на Фондация „Искам бебе”. Коцева и Вулджева отправиха емоционални послания към присъстващите.

Ирена Коцева поздрави присъстващите с думите: „Много съм щастлива, че първото ни мероприятие за 2014 година е точно тази благотворителна кулинарна изложба и то в навечерието на Деня на родилната помощ. Точно в тази връзка бих искала да поздравя всички лекари, акушерки, медицински сестри и медицински работници с празника. Признателна съм към труда ви, защото тук става дума за нашето бъдеще. В тази връзка най-важно е да бъдем преди всичко хора. Казвайки това, се сетих за големия Йовков и произведението му „Песента на колелетата”, където се казва: „Много мъка има по този свят”. Няма как да не се съглася. Затова трябва да се помага, когато някой има тази възможност. Дано се разрасне инициативата и през 2014 година да има светли каузи, които да ни обединяват и да ни правят по-човеци”.

След това тя даде думата на представителя от Фондация „ Искам бебе”. От фондацията обясниха, че съществува демографска криза, която е трудно да бъде преодоляна, но много хора се обръщат за помощ. Необходимо е да има ясно изградена местна програма, каквато има в над 30 общини, но не и в нашата. За финал пожеланието беше да има повече здрави и желани деца.

Певческата група при читалището в с. Марица поднесе китка народни песни. Каузата и подкрепящите я бяха поздравени и от двама млади, талантливи акордеонисти – Мариан Минчев и Ирена Рогачева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close