Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Благотворителен концерт събра на едно място „Софийски виртуози”, медици и дарители

Анна Манова

Благотворителен концерт в памет на лекарите Боян и Борислав Кашъмови събра самоковски медици и граждани в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” на 5 април.

Събитието бе по повод Деня на здравния работник и в подкрепа на МБАЛ – Самоков. Негов инициатор бе Боян Кашъмов – син /Бони/, който е наследник на фамилията лекари в града, воден от желанието да си спомним за двама самоковски медици. Освен добри професионалисти в областта на медицината те са познати и с афинитета си към класическата музика и към пианото като музикален инструмент. В концерта се включиха „Софийските виртуози” – Ангел  Станков /цигулка/, Атанас Куртев /пиано/, Анатоли Кръстев /виолончело/ и Йосиф Радионов /цигулка/.

Водещ на събитието бе Ралица Стоянова. Тя запозна присъстващите с идеята на благотворителния концерт като посочи, че събраните от дарения средства ще бъдат предоставени за нуждите на МБАЛ – Самоков или за довършване на намиращия се в двора на институцията храм „Св. Панталеймон”.

„Прави ми впечатление, че не сме пестеливи на критика към нашата болница.  Но е важно да се отбележи, че тази професия е много отговорна и тежка. Искам да поднеса своите адмирации към всички тези хора, които днес повече от всякога имат нужда от уважение, подкрепа и признание от страна на обществото”, подчерта от сцената инициаторът на благородното начинание Боян Кашъмов.

Обръщение към присъстващите направи управителят на МБАЛ – Самоков д-р Красимира Ковачка. Тя поздрави своите колеги за празника -7 април Световния ден на здравето, и благодари за оказаното внимание на организаторите. Кметът Владимир Георгиев също отправи своите пожелания към лекарите, медицинските специалисти и всички работещи в болницата.

Началото на концерта бе поставено с изпълнението на 7-годишната цигуларка Марина Никова. Тя направи плавен преход към изпълненията на виртуозите, които побързаха да я поздравят и нарекат своя колежка. От сцената прозвучаха популярни композиции на Моцарт, Роберт Шуман, Шустакович, Бетовен, Габриел Форе. Красива музика, изпълнена с много финес и талант завладя присъстващите, които отвърнаха с бурни аплодисменти. Наред с изпълненията виртуозите разясняваха и фрагменти от интересни случки около написването или композирането им. Не пропуснаха от сцената да си спомнят за Борислав и Боян Кашъмови и за топлите чувства, които ги свързват с тях и града. Те поздравиха и голямата оперна певица Росица Тренкова и диригента Борис Стрински, които присъстваха на концерта, и с които ги свързва приятелство. По инициатива на „Софийските виртуози” са предприети стъпки за закупуването на роял за Художествена галерия „Проф. Васил Захариев”, за да може тя да бъде своеобразен дом на класическата музика. За тази цел те дариха част от хонорарите си.

Пред входа на салона бе поставена кутия за дарения. От нея и дарители бе събрана сумата от 1800 лв., които по преценка на ръководството на МБАЛ – Самоков ще бъдат предоставени за довършителни дейности за храма „Св. Панталеймон”.

„Лично искам да благодаря на всички, които се отзоваха и помогнаха за организирането на благотворителния концерт. Той се осъществи с подкрепата на Община Самоков, „Самел 90”, „Комекес”, “БДС 2000“ ООД и Борислав Върбев, „Кей Ес консултинг”, Фондация „СИИД”, „Фред стайл”, механа “При Соте“, „Дусман” и читалище-паметник “Отец Паисий 1859”. Кутията с даренията бе отворена в присъствието на комисия, а събраната сума ще отиде за храма, намиращ се в двора на МБАЛ – Самоков”, подчерта Боян.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close