ОбществоРегионалниСамоков

Благотворителен концерт на ФТА „Рила – Самоков” събра 1180 лв. за автентични детски носии

Анна Манова

Първи самостоятелен концерт пред самоковската публика направиха малките и големи танцьори от Фолклорен танцов ансамбъл „Рила – Самоков”, под вещото ръководство на хореографа Кирил Амбарков.

В края на годината – 28 декември, в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” те представиха една китка от ритми, показващи разнообразието и богатството на българския фолклор. Изявата беше изцяло благотворителна и под надслов: „Да запазим самоковския фолклор и традиции, като чрез децата си го предадем в годините напред”. Основен инициатор на събитието е Сдружение „Богатството на Рила”, учредено от родителите на децата, участници в танцовия клуб. А целта на благотворителната кауза беше да се съберат средства за закупуване на автентични носии, ушити специално за детските състави на ФТА „Рила – Самоков”, които да бъдат по модели, заимствани от Историческия музей в града. Водещ на концерта беше Любен Михаилов, който също беше пременен в автентична носия. Преди началото на концерта и преди сцената да се „залюлее” от кръшни стъпки, изпълнени в синхрон, директорът на Исторически музей Самоков Веселин Хаджиангелов припомни пред аудиторията значимостта на българското народно творчество и колко поводи за гордост има в него. Не пропусна да спомене името на видния самоковски фолклорист Васил Стоин и сериозния събран от него набор от български народни песни, с които е поставил основата на златен фонд на народното творчество.

„Народ с дълбоки традиции има бъдеще. Западната култура има сериозно влияние днес, но е факт, че младото поколение проявява интерес към българския фолклор, който е изконен носител на национална гордост и самочувствие. Не поп-фолк, рап и диско се носят из Космоса, а гласът на Валя Балканска, което е свидетелство за стойността на българското народно творчество за световната култура на цялото човечество”, заключи Хаджиангелов.

След това малки и големи танцьори показаха колко са добри в стъпките и колко разнообразен и многолик е българският фолклор. Тъпани огласиха залата и изпълниха цялото пространство. И викове: „Дръж се, земьо…” допълниха тази пъстроцветна палитра от красиви носии и талантливи танцьори. На сцената се сменяха картини от българското. А публиката реагираше с аплодисменти. Но най-бурни бяха те при появата на най-малките попълнения в състава. Децата с много чувство показаха всичко, което се научили и дори слизайки от сцената и приближавайки се до техните родители отново не сядаха, а повтаряха стъпките на по-големите от сцената. Което е сигурен сигнал, че когато българският народен дух и танц се пропият във вените, то тогава мира няма. Част от родителите също показаха умения, качвайки се на сцената. Те бяха подготвили две хора. По този начин се получи една приемственост, която беше и водещият надслов на благотворителния концерт. Родителите обещаха да продължават да възпитават децата си в любов към българския фолклор. Гости на програмата бяха танцьорите от Ресилово.

Събраната сума от благотворителния концерт, който е и първа самостоятелна изява за ФТА „Рила – Самоков”, е 1180 лв.

На финала всички участници се събраха на сцената, а ръководителят Кирил Амбарков благодари на родителите за всеотдайността и на публиката за оказаната подкрепа. Той подчерта, че през годините българското изкуство е оцеляло въпреки трудностите. Амбарков поздрави самоковските талантливи деца и им пожела множество съвместни изяви, успехи и отличия.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close