Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Благороден самоковец дарява костюм за бала на момче в нужда

Анна Манова

Млад самоковец е готов да дари свой костюм на зрелостник, който няма възможност да си купи тоалет за бала. Инициатор на благородното начинание е Иван Янев, който обяви намерението си в групата „Забелязано в Самоков” през февруари и постъпката му трогна мнозина. Снимките и публикацията му предизвикаха вълна от коментари, харесвания, споделяния и поздравления.

Доброто винаги си намира път, дори понякога да сме загубили вяра в него. Ще го открием в малките и сърдечни жестове, на които са способни само големи хора. През последните няколко години се превърна в добра практика дамите да даряват своите бални рокли на социално слаби момичета. Това става предимно през социалните мрежи. Сякаш не е толкова често явление завършилите училище господа да предоставят костюмите си. Воден точно от тази идея младият предприемач Иван Янев решава да се раздели с един от своите костюми и да зарадва някое момче в нужда. Неговата мъжка постъпка бързо намира последователи и още две самоковски момчета решават да подарят втори живот на балните си костюми. И двамата подчертават, че точно Иван им е послужил за вдъхновение. Единият от тях добавя като допълнение часовник и папийонка, за да може визията да е напълно завършена.

„Балът е важен за всеки един млад човек. Аз завърших училище през 2005 година. Винаги е имало социално слаби семейства, на които им е трудно да се справят. Затова реших да зарадвам едно самоковско дете в нужда като подаря един от своите костюми. Той е точно на една година, обличал съм го само на няколко повода. Костюмът е актуален, в сив цвят и върви със сако, елек, риза и панталон /сако 102/50; риза – Л; панталон – 35 размер/. Освен това ми е направило впечатление, че предимно момичета подаряват роклите си и поне аз не знам за момчета, които го правят”,  споделя Иван. Той подчерта, че не е очаквал такава силна подкрепа в интернет пространството и толкова много коментари, споделяния и харесвания на написаното от него. Дори непознати хора на улицата и в магазините го разпознават и поздравяват за постъпката. По думите му хората трябва да са добронамерени, да са готови да си помагат и да се уважават помежду си, така е възпитан от семейството си, по този начин учи и трите си деца на 11, 6 и 1 години.

Балът е специално време, когато момичетата искат да покажат красивите си рокли, прически, гримове, а момчетата – костюмите и колите. Ето защо Янев иска да добави още нещо към благородното си начинание, а именно като осигури превоз на зрелостника. Посъветван е от негов приятел да включи колата към идеята си, защото твърде вероятно е младежът да няма такава.

„И аз съм бил абитуриент и знам че в момента коментарите се въртят около това с каква кола ще се появиш на бала си. Искам да зарадвам едно момче и да му помогна да изживее своя незабравим празник. Призовавам и други хора, които имат възможност да го направят”, каза пред в. „Самоков 365” Янев.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close